Laini Taylor: Strange the dreamer - A különös álmodozó (#1)


Az ​álom választja az álmodót, nem fordítva – és az ifjú Lazlo Strange, a háborúban elárvult segédkönyvtáros mindig is attól tartott, hogy az ő álma bizony rosszul választott. Ötéves kora óta megszállottja egy rég elveszett, rejtélyes városnak, de a fiatalember nem elég vakmerő ahhoz, hogy nekiinduljon felkutatni a legendás helyet, átszelve a fél világot. Ám amikor döbbenetes lehetőséget kínál fel számára az Istenölő nevű hős és legendás harcosokból álló csapata, Lazlo úgy dönt, meg kell
ragadnia ezt az esélyt, különben örökre elveszíti az álmát. 
Mi történt a mitikus városban kétszáz évvel ezelőtt, ami elvágta a világtól? És ki lehet a kék bőrű istennő, aki újra meg újra felbukkan Lazlo álmaiban?
 A válaszokat az ősi város rejti…



Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 544
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632619347
❉❉❉

Köszönöm a könyvpéldányt a Maxim kiadónak!

Laini Taylor munkásságára már egy ideje kíváncsi voltam. A Füst és csont leánya sorozatba azonban nem mertem belekezdeni, ugyanis a kiadó nem folytatta a sorozat részeinek megjelentetését, és félbehagyott sorozatot nem szokásom elkezdeni. Ezért megörültem, amikor megláttam, hogy a Maxim kiadó elhoz nekünk tőle egy új sorozatot, és rögtön le is csaptam egy példányra. 

Az első pár oldalon nagy megrökönyödés ért, ugyanis nagyon tömény volt az egész, az írónő szerette részletesen kifejteni még az apróbb, jelentéktelen dolgokat is. Gyorsan utána is néztem, hogy most akkor szenvedjek vele és jobb lesz, vagy rakjam félre akkorra, mikor több időm lesz. Szerencsére többen is írták, hogy jó lesz, be fog indulni, ne adjam fel. Így tettem, és tényleg a kb első 100 oldal a bevezető volt, és utána kezdett kialakulni a történet végleges szála. 

Gyönyörűséges külföldi borító <3
Főszereplőnk Lazlo Strange történetét ismerhetjük meg a lapokon keresztül, betekintést kapunk pillanatokba, amikor még kisfiú volt, és akkor is, mikor már könyvtárosként tengeti mindennapjait.
Mindenki ismeri Könny, Látatlanváros történetét, ám senki nem tudja, mi történt a várossal, miért feledte el mindenki a város igazi nevét, és hová tűnnek az emberek, akik fel szeretnék deríteni Látatlanvárost. Lazlo kiskorától nagy rajongója a rejtélyes városnak, ezért a könyvtárban is állandóan a régi történeteket, legendákat, meséket és tudnivalókat falja. Rengeteg információt magához ragad, még a nyelvüket is megtanulja. Mindenki azt hiszi, soha nem fognak már tudni róla semmit, amikor egy napon besétál hozzájuk az Istenölő, Eril-Fén, hogy összegyűjtsön csapatába olyan kiváló tudással és képességgel rendelkező embereket, akikkel megmentheti a rég elfeledett várost. Lazlo tudja, hogy könyvtárosként esélye sincs bekerülni a csapatba, ám mégis sikerül. Az út során ő maga is megváltozik, nem csak külsőleg, hanem belsőleg is láthatjuk a fejlődését. Ám Könnyben olyan dolgokat találnak, amelyekre még maguk sem voltak felkészülve.

Annyira komplex, összetett történet, hihetetlen, mennyire kigondolt, mennyire jól felépített a sztori. A szemünk előtt áll össze minden apró utalás és történés, mindez olyan körülmények között, amelyet nem mindennap tapasztal az ember. Az írónőnek nagyon egyedi stílusa van, a szereplők jól kidolgozottak, a teremtett világ sajátos és remekül megalkotott. Van benne valami, ami beszippantja az olvasót, fogalmam sincs mi, de egyszerűen odatapaszt a lapokhoz, és nem ereszt, addig nem enged el, míg el nem olvasod a legutolsó sort is. 

A könyv végéig nem voltam lenyűgözve, de tetszett a történet, ám a végére olyan fordulatot vágott oda az írónő, hogy az állam is leesett. És ez a befejezés?! Fájdalmas lesz kivárni a folytatást..., de nagyon megéri. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő részben, ugyanis a városka problémája még nem teljesen oldódott meg, illetve a végére még több kérdést és bonyodalmat terített elénk az írónő.

Annyira összetett, olyan sok minden van benne, és sok minden történik. Van benne akció, kaland, szerelem, dráma, mitológia, és mégis egy élvezhető, követhető történetet kapunk. Nekem néha sok volt a részletezés, és furcsa volt, hogy egy álmot több fejezeten keresztül húzott az írónő, szóval pár oldalt és simán levágtam volna belőle, de így is csak azt tudom mondani, mennyire tetszett a történet. 

Ami még nagyon zavaró volt, az Sarai neve. Miért kellett átírni Szárájá-ra? Nagyon idegesítő volt.. Szerintem az olvasók többségének nem okozott volna gondot, ha maradt az eredeti név, hiszen gyakran összefutni ezzel a női névvel. Ez egy picit mínusz pont számomra.

Remélem a kiadó hamar hozza a folytatást, addig is ajánlom a kalandok és a fantasy kedvelőinek, a reménytelenül romantikus lelkeknek és mindenkinek, aki egy különleges stílusú, nem mindennapi történetet szeretne olvasni. :) 

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA te is megrendelheted! 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Álmunkban bárhol lehetünk. Szabadok lehetünk."
*
"Ha az embert eltiltják valamitől, akkor úgy fog vágyni rá, mintha az megválthatná a lelkét (…)"
*
"És így mehet mindig tovább az élet. A sötét részeken is nevetni kell. Minél sötétebb az adott rész, annál inkább muszáj nevetni."
*
"Az élet nem fog csak úgy rád találni, fiú – mondta. – Neked magadnak kell rátalálnod az életre."
*
"– Szerencsétlen faj az, amiben csak hímneműek vannak.
– Inkább nem létező fáj – jegyezte meg Khalixte. – Hiszen a férfiaknak nincs se méhük, se józan eszük."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése