BLOGTURNÉ: Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám (#3 Pennington-testvérek)


A Maxim Könyvkiadónál hamarosan megjelenik Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek sorozatának harmadik része Vigyázz rám címmel, melyben  végre beleláthatunk Chris legbensőbb gondolataiba és megtudhatjuk hogyan zárul ez a szívünkhöz nőtt történet.


Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!






❉❉❉


Könyv adatai:
ISBN szám: 9789632619798
Oldalszám: 496

Chris Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testvérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.
Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még olyan kérdés, amire csak Chris tudhatja a választ?


❉❉❉

2016 év végén figyeltem fel Szaszkó Gabriella legelső könyvére, a Maradj velem-re. Nem csak maga a borító, hanem a történet rövid váza is kellően piszkálta a fantáziámat, s nem sokáig tudtam arra várni, hogy olvashassam a könyvet. Azóta az egyik legtehetségesebb írónőnek tartom Gabit, hiszen az érzelmek széles skáláját hitelesen felvonultatva beírta magát és szereplőit a szívünkbe. Ide is elértünk, sajnos, a Pennington-testvérek történetének végéhez. Azt gondolnánk, hogy a befejező rész végre nyugodtabb lesz, lazíthatunk, nem fogja végig görcs szorítani a torkunkat, repkednek majd a pillangók... Persze, mi, előolvasók is ezt hittük, és kiderült, hogy eztán jön még a fekete leves. 

Gabi most sem kímélte sem David, sem a mi lelkünket, hiszen nemcsak hogy David kézhez kapja bátyja pszichológusának felvételeit és dokumentumait az öngyilkossága előtti időkről, emellett az írói válsággal, a drogfüggőséggel és rég látott gyerekkori démonaival is szembe kell néznie. Amy csak a könyv negyede felé tűnik fel, központunkban David áll, akinek a lába alól egyre jobban kicsúszik a talaj. Nem érdekli semmi, csak a pia, a drog, a nők, a feledés, a delírium csodás, felhőtlen világa. A sors "véletlen" egybeesése, hogy édesanyja pont akkor esik le a lépcsőről, s eltört lába és zúzódott bordái miatt ápolásra szorul. Nincs az az isten, hogy ezt a feladatot David vállalja, ezért felbérel mellé egy ápolónőt, Bethany-t, aki azonban egy hét után kétségbeesetten hívja fel a férfit a nő agressziója és alkoholt követelő vágyai miatt. Davidnek muszáj volt elmennie New Yorkból kis ügyei miatt, ezért Glens Fallsba utazik, hogy ott hallgassa meg a felvételeket, és derítsen fényt olyan dolgokra, amikről még ő sem tud. David józanul nem igazán tudja elviselni az anyját, ezért továbbra is csak kokain függönyén át képes elé állni és beszélgetni vele. Túl sok ez neki. Hallani a halott bátyja hangját, ahogy szenved, hallani, ahogy az anyja ordít az alkohol után, kinyomni Amy hívásait és az írói blokk sem akar tovább állni. 

David rendesen megszenvedett ebben a részben, amit teljesen átéreztem, sajnáltam őt, szerettem volna segíteni neki, de tudtam, hogy fel kell fednie az igazságot, az okot, amiért a testvére nem bírta tovább. De nem akartam, hogy ő is arra a sorsra jusson. Féltem, sőt rettegtem, akárhányszor csak injekciós tűt vett a kezébe, ahányszor rossz döntést hozott, ahányszor kezdett megőrülni.
Gabi képes volt fokozni az előző részek hangulatát is, apró információkat csepegtetett nekünk, amik lassan álltak össze egy képpé, ami csavart egyet az eddigi dolgokon. Nem egy olyan eseményt dobott be, amely rendesen megkavarta az amúgy is bonyolult vizet.
Továbbra is ugráltunk az időben, ami egyszerre volt hangulatfokozó és idegőrlő, hallgattuk mi is Chris terápiás beszélgetéseit, sétáltunk David néha józan-néha hallucinált gondolataiban, a múltban és a jelenben is. 

Nagyon sok mély mondanivaló van a könyvben, kezdve a társsal, aki mindig ott van mellettünk, történjen bármi, aztán az apa jelenléte több formátumban is, és a szeretet, amelyre még mindig gyermeki lélekkel vágyakozik egy(két) felnőtt, megtört férfi. 
Talán nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a legsötétebb és legkomorabb rész a sorozatból, rendesen megviselt, az utolsó oldalakig gyomorgörccsel olvastam, valamint amikor nem volt a kezemben, akkor is kattogtam rajta. 
Igazából nehéz itt jó és rossz döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy most Davidnek vagy Chrisnek volt-e igaza. Mindkettőjük érveit elfogadom és látok mindkettőben realitást, hiszen egy ilyen családból származni nem lehet egy egyszerű dolog, de nem hiszem azt, hogy Chris tettéhez hasonló megoldás lehet a problémára. Borzasztó volt látni, hogy a gyerekkori trauma mennyire meg tudja törni egy felnőtt, érett férfi lelkivilágát, önbizalmát, kapcsolatait, hogy végig kell járnia a poklot ahhoz, hogy végül megtalálja a fényt és a boldogságot. 

Szomorú vagyok, amiért vége van a sorozatnak, hiszen nagyon megszerettem Amy-t és a fiúkat is, akik tényleg igazi, szerető testvérként viselkedtek egymással. Ebben a részben is találhattunk még szeretni való mellékszereplőket, úgy mint, Bethany, Justin és Mr. Trent. Mindőjüknek szerepe van, amelyet majd Ti is felfedezhettek a lapokon keresztül.

Végezetül meg szeretném köszönni Gabinak és a kiadónak, amiért részese lehettem ennek a fájdalmas, mégis csodálatos és egyedi történetnek. Köszönöm a bizalmat, amiért többször is felkeresett az előolvasással. Úgy gondolom, sokaknak figyelnie kellene az írónőre, hisz amit ő csinál, az nem mindennapi. Könyvről-könyvre érezni lehet a fejlődést, amire azt hinnénk, már nem mehet egy bizonyos határon túl, ám mégis képes újra és újra meglepni. Hamarosan érkezik tőle egy újabb történet, ami talán már nem lesz annyira lélekterhelő. Igazából mindegy is mit alkot, tudom, hogy imádni fogom. :)

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA te is megrendelheted! :)


Csillagos értékelés:

❉❉❉


Nyereményjáték:

A regény egyik kedves motívuma a hőlégballon találkozó. Ennek kapcsán minden állomáson egy-egy hőlégballonos kérdést kaptok, amire a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írnotok. Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Kérdés: A legmagasabbra emelkedett hőlégballon rekordja hány méter?








Állomások:
11.30 Corn & Soda
12.02 Könyvmánia Blog
12.04 Veronika’s Reader Feeder



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése