Tammara Webber: Easy - Egyszeregy

Egy lány, aki úgy gondolja, a bizalmat megtörik, az ígéreteket megszegik és a hűség csak illúzió. Egy fiú, aki úgy hiszi, az igazság relatív, a hazugság elkendőzi a kibírhatatlan fájdalmat és a bűntudat örök. 
A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált… Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól. Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen; csak együtt nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére. Vajon a találkozásuk megerősíti őket hitükben, vagy megcáfol mindent?

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 334
Fordító: Komáromy Rudolf
TE.JÓ.ÉG.
Totálisan ki vagyok borulva, természetesen csakis magamra, amiért eddig nem olvastam még az Easy-t. Lehet jönni sorban és megverni, gyerünk, vállalom!

Ezt a könyvet már nagyon sokan olvasták, és nagyon sokan imádják, hiszen már 3 éve megjelent, szóval ha még Te sem olvastad, már most kezdj bele! Hiba lenne kihagyni.


Egy kis rövid összefoglaló a sztoriról:
A történetet E/1-ben, női szemszögből élvezhetjük. Jacqueline egyetemre ment a pasijával, Kennedy-vel, akivel már 3 éve, a gimi óta együtt vannak. Egyik nap azonban a srác bejelenti, hogy mivel ő politikus akar lenni,  még azelőtt szeretné kiélni magát és a vágyait, ameddig teheti, ezért dobja Jackie-t. Jacqueline összetörik, még az órákról is lóg, míg nem legjobb barátnője Erin, el nem rángatja egy halloweeni buliba, ahonnan éppen hazaindulna, amikor is a kocsijánál megpróbálja megerőszakolni az exe haverja, Buck. Bucknak nem sikerül amit szeretne, mivel megjelenik az idegen hős, Lucas. Miután hazafuvarozta a lányt, legközelebb csak közgazdaságtan órán látja, amit kihagyott a búslakodós időszaka miatt. A tárgy oktatója dr. Heller megkérte a lányt, hogy írjon egy beadandót és vegye fel a kapcsolatot a felsőbb éves Landon Maxfielddel, aki a korrepetitora lesz, hogy pótolja az elmaradt anyagot. 
Jacqueline emailezésbe kezd a korrepetitorral, miközben azt veszi észre, hogy flörtölésig jutottak, de nem csak vele, hanem a megmentőjével, Lucassal is, s a két személy között egyre több hasonlóság és összefüggések vannak. Lucas és Jacqueline kapcsolata lassan bontakozik ki, közben Buck újra és újra felbukkan…"- Nem nehéz azt választani, hogy veled legyek, Jacqueline. (...)  - Könnyű. Mint az egyszeregy."


Szóval, egy tök átlagos egyetemi, sablonos sztorira számíthatunk, ha csak a fülszöveget meg az összefoglalót nézzük, de bátran kijelenthetem, hogy egyáltalán nem az. Sőt a maga nemében nagyon különleges és sokatmondó könyv, hiszen nagyon sok komoly téma megjelenik benne, amiben szerencsére nem csak a szerepét olvashatjuk, hanem a kivédését, elkerülését is.
Elsősorban van az erőszak/nemi erőszak, ami minden nőt, kortól függetlenül bárhol fenyegethet. Nagy piros pont az írónőnek, amiért a főszereplő lánykánkat a barátnőjével együtt egy önvédelmi tanfolyamra vezényelte, ahol a kivédés és menekülés fortélyait tanulhatták meg, ha esetleg újra számukra nem kívánatos helyzetbe keverednének.
A családi helyzetek is megjelennek benne, elsősorban a tragédia, és a kommunikáció hiánya. Ezzel összeköthető, hogy az emberek gyakran inkább magukban tartják a fájdalmukat, veszteségüket, bánatukat, mert félnek, hogy ezzel megalázott helyzetbe kerülnek, vagy egyszerűen csak fél mások reakciójától. De ez a könyv megmutatja, hogy igenis merjünk szembenézni a történtekkel, a fájdalmakkal, bármilyen szörnyű is újra feleleveníteni és bevallani másoknak, hogy ez igenis megtörtént, és segítség kell. Bár legtöbbször (nem erőszak esetében) az is elég, hogy valakinek elmesélhessük a lelkünket nyomó terheket és kisírhassunk magunkat, s másnap máris könnyebb mellkassal és jobb emberként kelhetünk fel.
Fontos még, hogy a védekezés is szóba jött, ami manapság nagy veszélyforrás, mind a betegségekre, mind váratlan eseményekre való tekintettel, ezért is nagy piros pont.
És persze ne felejtsük el azt, hogy mindig kövessük az álmainkat, és soha ne adjuk fel, amit el akarunk érni… egy pasi miatt főleg ne.


De hogy mi is volt történetünk legszemrevalóbb és legjobb dolga? Hát ki más, mint Lucas. Istenem, ez a pasi teljesen levett nem csak engem, de Jacueline-t is a lábáról. Annyira cuki, hogy az már fáj. Nehéz lehetett neki bevallani, hogy már régóta tetszik neki a lány, bár ez is irtó aranyos volt, de a mosolya, a tekintete, a kicsit rosszfiús, tetkós külseje, de a belseje ami igazán kárpótolhat minket. Mindenki ilyen pasit szeretne.. Aki megvédi, óvja, félti, az ő érdekeit nézi, aki érdeklődik felőle és gondoskodik róla.  Fájhat érte a szívünk, a múltbéli titkai miatt, de szerencsére egy idő után sikerül megoldaniuk Jacqueline-el ezt is, mint minden mást. Akármikor megjelent Lucas, már előre vigyorogtam, a kicsit pikánsabb részekért, és amikor hmmm… megtekinthetjük a póló alatt rejtett értékeit, sóhajtozva olvastam tovább. 
Erin-t, mint legjobb barátnőt is ki kell emelnem, hiszen ritka az olyan igaz barát mint ő, aki átsegíti az embert a bajokon, kiáll mellette, még akkor is, ha ez a kapcsolatába kerül is. Kicsit huncut és szókimondó, de ez belefér, ettől lesz jó a karaktere.

Nagyon-nagyon megvett magának a könyv, hatalmas kedvencem lett. Teljesen biztos vagyok abban, hogy olvasni fogok még az írónőtől, mert nagyon egyszerűen, hétköznapi nyelven ír, fantasztikusak a karakterábrázolások és a jellemfejlődések. Tényleg nagyon fontos a könyv mondanivalója, a problémák megoldása, és mindemellett egy olyan remek pasi kísér minket kézen fogva, mint Lucas. Kell ennél több? 


Csillagos értékelés:


"A kijózanodás és a bocsánatkérés mind szép és jó, de előfordul, hogy már késő."
*
"Levette a sapkáját, és az ágyra dobta, a ceruzáját a vázlatfüzetre helyezte, majd két kézzel a lelapított hajába túrt, azután szétrázta, ezzel szénaboglyává változtatva a fejét. Te jó isten! Amikor a fején át lehúzta a kapucnis felsőt, azzal együtt a fehér pólója is fölcsúszott egy picit, én pedig választ kaptam arra a kérdésemre, hogy meddig terjednek a tetoválásai. Bal oldalán négy sor szöveg kígyózott kisilabizálhatatlanul apró betűkkel. A jobbon valamiféle kelta kinézetű minta ellensúlyozta. Ráadásul most már tudtam, mit értett Erin nyalogatni való hason."

*
"Bármi történik is valakivel, másutt az élet megy tovább."
*
"
Ha csinálni szeretnéd, hát csináld. Mi tart vissza?"
*
"Riadtan jöttem rá, mit jelez zsigeri reakcióm: féltékenységet. Egy srác miatt, akit alig ismerek, akivel több nyálat váltottam, mint szót."
*
"Úgy véltem, az emberek ritkán mondják ki, mit gondolnak, tárják föl, mit éreznek. Senki sem őszinte."5 megjegyzés: