Manon Fargetton: A lista

Két fiú – két lány.

Nekik négyüknek sosem lett volna szabad találkozniuk.
És most egymásra vannak utalva.
Üldözik őket, az életükre törnek.
De ki akar végezni velük és miért?
Kinek fontos ennyire négy kamasz?

Kik ők valójában?
Le kell rántaniuk a leplet a titokról,
csak úgy menthetik meg az életüket.

Talán…









Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 240
Fordító: Burján Mónika

❉❉❉

Örülök, hogy a Könyvmolyképző francia szerzőktől is hoz könyveket, mert szerintem nagyon jó történeteket találhatunk náluk is, erre példa már Clélie Avit: Itt vagyok című könyve is, valamint ez a kis könyvecske, amiről most írni fogok.

Mivel elég új, és nem sokat hallhattunk még róla, ezért én is sok-sok kis kérdőjellel a fejemben álltam neki olvasni, mivel a fülszövegből sem sok minden derül ki.

A rövidke oldalszámtól eltekintve egy nagyon ütős, pörgős, izgalmas kis nyomozós, válaszokat keresős történetet kapunk.  A stílus nagyon egyedi, és kifejezetten tetszett, bár a kidolgozottsággal akadtak problémáim.

Négy fiatal, akik egyik társuk tragikus balesete után "véletlenszerűen" egymásra hagyatkoznak, szövetséget kötnek egymással, hogy kiderítsék, miért halt meg egy kedves ismerősük. A fiatalok semmiben sem hasonlítanak, mindegyikük más-más körökben és társasában mozog, azonban mindegyikükben van valami nem mindennapi, amiről még ők sem tudtak ezidáig. 

Morgane egy népszerű és gyönyörű lány. Mindenki szereti őt és mindenben remekül teljesít.
Izia egy különc, vagány csajszi, aki kinézetével is kitűnik a "menők" közül. 
Timothée a könyvben fontos intézményként szolgáló Gólyák Klinika pszichiátriai szárnyán van több éve, mert különös lénynek tekinti magát amiatt, hogy bárki érinti meg, hatalmas fájdalmat érez és belelát az érintett ember életébe. Egyetlen támasza Nathan unokatestvére, aki a fiatalok közös társa volt. Számomra ő volt a legpozitívabb és legszimpatikusabb karakter.
Samuel egy tipikus beszólogatós rosszfiú, aki nem akarja elfogadni a tényeket édesapja halálával kapcsolatban, s az édesanyját okolja a balesetért. Épp az igazságot indul kideríteni, amikor belebotlik a két lányba, pont annál a Klinikánál... 


Szóval, van négy (öt) remek karakterünk, egy fontos központi helyszínünk, sok-sok rejtély, izgalom, üldözés és nyomozás. Megvannak ám rendesen kavarva a szálak, sokszor csak néztem, hogy most akkor mi van, és ki a jófiú-rosszfiú? Miért akarják elkapni őket? Miért követik őket? Mit tettek, vagy éppen mit nem? 

Nagyon tetszett, hogy sok kis rövid fejezetet kapunk egy-egy szereplő bőrébe bújva, részletesebben láthatjuk az ő gondolatait és történetének folyamatát, ám a könyv végig E/3-ban íródott, talán ezért nem sikerült teljesen közel kerülni a szereplőkhöz. Voltak kedvenc részeim, és tetszettek az apró szerelmi kis foltocskák amik feltűntek, szerintem ezzel is lehetett volna még mit kezdeni. 
Egy picike problémám volt vele ezen kívül, az, amit említettem, hogy nem találtam elég kidolgozottnak a történetet, a végén a nagy csattanó sem volt eléggé megmagyarázva, konkrétan 3 oldalban le volt zavarva az egész, ezért kicsit összecsapottnak éreztem.

A könyvet egy nap alatt simán bedaráltam, egyszerűen olvastatta magát, mert tényleg nagyon pörögtek az események. Nagyon ajánlom egy kis délutáni kikapcsolódáshoz, vagy éppen olvasási válság kilábalásához. Arra viszont előre készüljetek fel, hogy hihetetlenül durva függővége van. :) 

A francia kötetek borítói:



Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Az életetek felbecsülhetetlen értékű."
*
"(…) néha az igazságot nehezebb elhinni, mint a hazugságot."
*
"Miért nem megy soha semmi úgy, ahogy elterveztük?"
*
"Tudod, még azok az emberek is, akik pedig mindig boldognak tűnnek, tele vannak félelmekkel, lelki sérülésekkel…"




3 megjegyzés: