Maria V. Snyder: Poison ​Study – Méregtan (#1 Study)

Merénylet, ​mágia, megpróbáltatások…
A koporsószerű sötétbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.

Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.









Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 446
Fordító: Robin Edina

❉❉❉

Annyira szeretek felfedezni olyan "új" könyveket, amelyek annyira megdobogtatják a szívem, mint ez a kötet. Már a könyv felénél éreztem, hogy kedvenc könyv lesz, pedig még az izgalmasabb részek és váratlan fordulatok még hátra voltak. 

Maria V. Snyder egy olyan világot alkotott meg Ixia Territóriumán belül, hogy olvasás közben végig úgy éreztem, mintha én is abban a korban, abban a világban élnék. Csodálatosan bánt a szavakkal, szépen vezette a cselekményt úgy, hogy közben fenntartja az érdeklődést, és csak falod-falod a lapokat, és egy-egy fejezet végén mindig történik valami váratlan, ami miatt a könyv szinte "rákényszerít" arra a csodás és egyben fájdalmas mondatra, amit minden könyvmoly ismer: "Csak még egy utolsó fejezetet." Én is gyakran tapasztaltam, hogy már majdnem hajnal, de még mindig nem bírom letenni a könyvet, de amint becsuktam, máris azon kattogott az agyam, hogy ezek után vajon mi fog történni, vagy hogy most milyen fordulatot és megoldást fog kiötölni az írónő. 


A történet elmesélője Yelena, aki egy éve börtönben sínylődik egy általa elkövetett gyilkosság miatt, ugyanis végzett az egyik Körzet tábornokának fiával. Büntetése: halál. Az akasztás napján Ixia Territórium Parancsnokának a főtanácsosa elé vezetik, aki kötelességéhez híven felajánlja neki a királyi ételkóstoló címet, mivel az előző kóstoló méreg áldozatául esett. Yelena elfogadja az ajánlatot, az élet mellett dönt a halál helyett, bármilyen szörnyűséges is legyen. Ám azzal nem számolt, hogy már első alkalommal egy Pillangó Por nevű mérget ad be neki a főtanácsos, Yalek, ami a mindennapos ellenszer bevitele nélkül végez vele. Mivel minden reggel jelentkeznie kell az ellenszerért, máskülönben meghalna, le kell mondani a tervezett szökésről. Yelena beletörődve sorsába hamar megtanulja a mérgek jellegzetes ízét és aromáját kiszűrni ételek és italok belsejében, viszont nem nyugodhat meg teljesen, ugyanis Brazell, a tábornok, akinek megölte a fiát, mindenképpen végezni akar fia gyilkosával. Yalek biztonságba helyezi a lányt a lakosztályának egyik szobájában, és igyekszik megvédeni a lányt az egyre inkább őt fenyegető veszélyektől. 


Csak áradozni tudok a felépített világról, a rejtélyekkel körbefont, érdekfeszítő történetvezetésről.
Kiemelném még a karakterek ábrázolását is, teljesen odáig vagyok a két tökfej katonáért, Ari-ért és Janco-ért. Minden lány két ilyen kősziklát szeretne az életében, aki testvére helyett is testvére, akikre mindig számíthat, akik támogatják és szeretik.

Voltak olyan személyek is, akik nagy meglepetést okoztak, a két főszereplő pedig vitte a pálmát rendesen.
Yelena egy nagyon erős, pozitív, harcos, kitartó és okos személyiség. Nagyon tetszett, hogy akkor sem adta fel, amikor minden összedőlni látszott, és mindig igyekezett a jövőre gondolni, megoldást találni.
Yalek személyiség fejlődése abszolút látványos, és ahogy a könyvben változik, úgy kerül egyre közelebb a mi szívünkhöz, és Yelena szívéhez. Tetszett a kettejük közötti nagyon lassú megnyílás, a bizalom kiterjesztése, amihez természetesen idő kell. 
Ettől függetlenül egyáltalán nem nyálas a sztori, finom, apró romantika található benne, elsősorban a fantasy világra és Yelena történetén, valamint a Territórium politikai szárnyán van a hangsúly, meglepő és kiszámíthatatlan fordulatokkal színezve. 

Őszintén mondhatom, az egész könyvbe, első szótól az utolsóig bele szerettem. Ritkán van olyan, hogy egy könyv ennyire közel kerül a lelkemhez, de nagy örömmel fogadom be mindig az ilyen kincseket, mint amilyen ez a történet is. 

Valamilyen szinten egyik szemem sír, a másik nevet, amiért még csak most került a kezembe a könyv, hiszen már két éve megjelent, viszont azóta nem igyekeztek kiadni a folytatást, ami talán idén már jöhet. Teljes szívvel reménykedem, hogy hamarosan kezünkben tarthatjuk a következő könyvet, ugyanis vétek egy ilyen remek sorozatot félbehagyni! :) 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"– Ne ígérj olyasmit, amit nem tudsz megtartani."
*
"– Yelena, teljesen megőrjítettél. Nem kis gondot okoztál nekem, és amióta ismerlek, már kétszer is fontolóra vettem, hogy véget vetek az életednek.
Valek meleg lehelete a fülemet simogatta; kellemes borzongás futott végig a gerincemen. 
– Beférkőztél a bőröm alá, átitattad a véremet, és birtokba vetted a szívemet."
*
"– Nehéz dolog a bizalom. Tudni, kiben bízhat az ember, még nehezebb."
*
"– Mindenkinek döntéseket kell hoznia az életében. Némelyik döntés rossz, a többi jó."
*
"Az emberek sorra szörnyetegekké válnak."


2 megjegyzés: