Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?
Lilla már évek óta a halál árnyékában él.
Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.
Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…
Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.
Nem is sejti Lilla sorsát.
A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.
Mi a jobb?
Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?
Éld meg a csodákat!


Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 250
ISBN: 9789634575405
❉❉❉

Nagyon köszönöm a megtisztelő felkérést az írónak! :) 

Ez volt a legelső olvasmányom Rácz-Stefán Tibortól és biztos, hogy nem is az utolsó. Őszintén kijelenthetem, hogy elég profi módon lovagolta meg ezt a roppant tabunak számító és igen nehéz témát.

Lilla édesanyja tíz évvel ezelőtt halt meg daganatos betegségben és úgy tűnik, a betegség öröklődött és ő is beleesett ebbe a szörnyű kórba. Édesapja minden létező gyógymódot, orvost és terápiát felkutat ahhoz, hogy meggyógyítsa lányát, ám Lillának már elege van a szenvedésből és a fájdalmakból. Mivel már betöltötte a 18. életévét, maga is dönthet a sorsáról, ezért inkább választja a rövid ideig tartó, de boldog életet, mint a ki tudja meddig tartó, fájdalommal és szenvedéssel teli napokat. A szerző által kitalált Fortepex elmulasztja a betegség tüneteit és szinte egészségesnek érezheti magát az ember, ám van hátulütője is, mégpedig hogy hamarabb élete végére ér az ember, mintha szimplán csak nem szedne semmit. Lilla doktornője is rábólint a gyógyszerre, hiszen a sok kezelés ellenére Lilla állapota nem javult és szeretné, ha a lány befejezné a bakancslistáját még mielőtt vége lenne. Lilla apja természetesen kiakad, de nem szólhat bele lánya döntésébe, hiszen már nem kiskorú. Lilla boldogan veti bele magát a fájdalommentes hétköznapokba, hiszen most úgy élhet néhány hétig, mintha teljesen egészséges lenne. A legfontosabb számára pedig az, hogy a szerettei teljes életet éljenek még akkor is, amikor ő már nem lesz közöttük.

Ez egy igazán mély és kemény téma, amely hallatán szinte mindenki becsukja a fülét és elfordítja a fejét. Szerintem ez természetes dolog, hiszen az élet csodálatos és nem szeretünk hallani a rossz oldaláról. De persze mindennek oka van és nem tudhatjuk előre a jövőnket, ezért érdemes tényleg úgy élni, hogy mindennap kihasználjuk azt, hogy élünk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem kell beutazni a világot, elég csak az, hogy boldoggá teszed az egyik családtagod vagy barátod, vagy sétálsz egyet a természetben, esetleg csak hallgatod a madarak énekét. Az élet minden egyes apró pillanata fontos és gyönyörű, amelyet érdemes teljes odaadással átélni. Ezért is olyan szomorú Lilla története, hiszen egy fiatal lány, aki még annyi mindent vihetne véghez, ám ő mégis félretéve saját gondjait, a szerettei nyugalma és boldogsága a lényeg számára.

A könyv rövidsége ellenére tele volt élettel és tanulsággal. Talán már te is tele vagy azzal a szöveggel, hogy Élj a mának, pedig ha belegondolsz, (főleg ezután a könyv után) rájössz, hogy mennyire igaz. Lilla ezt tette és nem bánta meg, hiszen abban a rövid időszakban is boldog volt. Megtapasztalhatta a szerelem érzését is, ami még inkább a felhők fölé röpítette őt. Segített a családjának a kibékülésben és abban is, hogy édesapja elfogadja a homoszexualitást. Hatalmas és tiszta cselekedetek egy ilyen fiatal, életerős és kitartó lánytól, aki nem félt a haláltól.

Természetesen össze törte a szívemet rendesen, hiszen borzasztó ilyen dolgokat olvasni, hiába az élet része. A fájdalmas szerelem, ami nem bontakozhatott ki, még inkább elszomorít, hiszen ez az egyik legcsodálatosabb érzés az életben. Tanulságos, elgondolkodtató és egy kicsit megbotránkoztató. Nagyon kíváncsi vagyok az író következő könyvére, mert engem már ezzel a történettel, az írásmódjával és stílusával teljesen megfogott.


Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA

máris megrendelheted! 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"A remény egy olyan luxus, amit nem mindenki engedhet meg magának."
*
"Ha valaki nem fogad el téged úgy, ahogy vagy, miért lenne bármi helye az életedben?"
*
"– Az élet egyes pillanatai olyanok, akár a csodák. Meg kell örökíteni őket, hogy ne csak az élhesse át, aki ott van, hanem az egész világ. Ha úgy érzem, hogy csodára lelek, muszáj cselekednem. Azt túlélem, ha nemet mondasz, és nem oszthatom meg mással a varázslatot, de meg sem adni az esélyt a fotó elkészülésére? Az kín."
*
"– Az élet túl rövid ahhoz, hogy küzdjünk a szerelem ellen ."
*
"Amúgy meg nem leszel csak azért értéktelen, mert netán valaki azt hiszi rólad."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése