Csabai Márk: Egy csibész naplója (#1 Egy csibész naplója)


Keményfiúk, keményzsaruk, maffiózók népesítik be Csabai Márk könyvét, mely a Nemzeti Nyomozó Iroda egy nagy nemzetközi droghálózat elleni hadműveletének ezerrel pörgő, lebilincselően érzékletes leírása .
Veszélyes élet a csibészé, minden órája izgalmakkal és meglepetésekkel van tele. A történet oly hitelesnek tűnik, hogy akár igaz is lehet, bár sem a nemzetközi alvilág királyai, sem a Nemzeti Nyomozó Iroda ügynökei nem igazán kedvelik, ha megismerik őket. A kivétel Gabriella, a Széplábú, mert ő eleve nyomozótisztként mutatkozik be. És még ő sem feltétlenül az, akinek mondja magát…
Naplóírónk jóeszű, vitriolos és mégis szellemes tollú, a szervezett bűnözés csapdákkal teli világában otthonosan és mégis amatőrként szemlélődő pesti vagány, aki stílust Raymond Chandlertől és Rejtő Jenőtől tanult. Témája a budapesti Nagykörúton és a római Via Veneton termett. Figurái pedig egyenesen a terézvárosi aszfaltról sétáltak be az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb magyar krimijébe.


Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 386 
ISBN: 9786155763335


❉❉❉


Csabai Márk neve nekem ismeretlen volt, egészen addig, míg fel nem bukkant az Álomgyár Kiadónál. Egy ideje kerülgettem a könyveit, de sok ismerősömnél azt láttam, hogy mennyire szuperül ír, úgyhogy most végre én is elkezdtem egy Márk könyvet. 

Nem tudtam mire számítsak, nem tudtam, hogy mennyire fog megnyerni magának a könyv. Már a történet elején megcsapott az írói stílus nem mindennapi szele, amely felkarolja az olvasót és repíti az oldalakon keresztül. A szarkasztikus humor, a beszólások, a csúnya szavak használata engem nem zavarnak, és ha jól van felépítve és előadva, akkor a hasamat fogva tudok rajta nevetni. Most is előfordult, hogy a vonaton hangosan felnevettem egy-egy részen... ilyen egy jó könyv, gyerekek. Elfeledteti veled, hogy hol vagy, hogy emberek vannak körülötted, és csak élvezed az olvasás élményét.

Csabai Márk
Történetünk központjában Viktor áll, aki hétköznapi csibészként, rossz fiúként éli mindennapjait,
mígnem egyszer beállít hozzá az NNI ( Nemzeti Nyomozó Iroda) tagjai egy olyan ajánlattal, amelyet nem áll lehetőségében visszautasítania. Na meg eléggé megbabonázza a gyönyörű nyomozótiszt, Gabriella. Viktornak két kiválasztott barátjával együtt kell beolvadnia egy nagy nemzetközi droghálózatba, hogy segítsenek az NNI-nek elfogni a nagy halakat. A küldetésük során rengeteg meglepetés éri őket, és teljesen más emberré válnak, olyan mélységekbe és helyzetekbe látnak bele, amelyekről álmodni sem mertek volna. 

Lassan bontakoztak ki a szálak, mégis letehetetlenül, hiszen ahogy egyre jobban megvilágosultunk, annál izgalmasabb volt a történet. Márk olyan fordulatokat tesz a könyvbe, amely rendesen arcul csapja az embert, hiszen nemhogy a szereplők, még az olvasók sem számítanak ilyen meglepetésekre, mint ami előfordult a könyvben. Ezt nagyon értékelem, imádom a kiszámíthatatlan könyveket. Imádom a humorát, a stílusát, a karaktereket! Egyedi, kiemelkedő történet az írói paletta sokszínűségében! 

Külön tetszett, hogy Budapesten játszódott főként a történet, hiszen szeretem ha egy magyar író magyar helyszíneket használ fel a könyvében. Itt pedig bőven felbukkantak az ismerős helyek, amelyeken az ember nap, mint nap megfordul. 

Nagyon jó volt még, hogy Márk olyan kifejezéseket használ, amiket más regényekben csak elvétve bukkan fel. Idegenek, mégis kifejezőek, érthetőek és helyénvalóak. A szereplők jól kidolgozottak és abszolút szerethetőek, imádtam Viktort és Rikkit, ők a két kedvenc csibészem. Tetszett, hogy nem üresfejű bűnözők, hanem érző, álmokkal és vágyakkal teli, értékes emberek, akik mérlegelik a helyzeteket mielőtt döntenek. Bár olyan is megesik, hogy néha pont döntenek, mielőtt mérlegelnének.. de hát ők is csak emberek :) 

Kedves Márk! Le a kalappal előtted! Köszönöm az élményt, biztos vagyok benne, hogy hamarosan fogok még olvasni Tőled. :) 

Csabai Márk neve garancia egy szórakoztató, kalandos és letehetetlen történetre!



Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Rikki értetlenül bólintott, majd odébbállt. Megtette, amit a főnök kért.
– Fiam, tudok mindent! – kezdte.
– Remélem, nem, uram! – válaszoltam kötelet érezve a nyakamon."
*
"Vannak helyzetek, amiket az ember a háta közepére sem kíván, főleg nem a napja kellős közepére."
*
"– Nagyon remélem! Egy jó tanács Rikkitől: jegyezd meg egy életre, nem minden az, aminek látszik!
– Ezt mire mondod? – kérdeztem.
– Rád, cseszd meg! Nézz magadra, úgy díszelegsz itt, mint egy Ming-váza, közben pedig csak egy sima kis köcsög vagy!"
*
"Utólag mindig okosabb az ember."
*
"Ha elkerül egy rossz, ne örülj, mert úgyis jön a következő."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése