Leigh Bardugo: Six of Crows - Hat varjú (#1 Hat varjú) (Grisaverzum)


Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…
Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 568
Fordító: Felföldi Edit
ISBN: 9789634573951
❉❉❉

Mostanában egy picit úgy éreztem, hogy telítődtem a romantikus könyvekkel. Nem volt benne semmi változatosság, semmi izgalom, semmi új, klisék halmaza omlott rám és én nem szerettem volna megunni az olvasás élményét. Ilyenkor veszek kézbe egy fantasy könyvet és most, hogy elolvastam, ilyenkor jövök rá, hogy igen, sokkal több fantasy-t kellene olvasnom. Mert ez a könyv gyerekek, egyszerűen zseniális volt. Nem találok rá szavakat. Majd' 600 oldalas monstrum, amire az elején úgy tekintettem, hogy rengeteg, végül pedig egyre kevesebb lett az oldal én pedig egyre többet akartam. 

Amit tudni kell, hogy Leigh Bardugo Grisa trilógiája után játszódik ez a történet és erősen ráépül, ezért jó néhány spoilert lelőnek nekünk, ami kimaradt a trilógia befejező részéből. Emiatt kicsit szomorú vagyok, hiszen sokkal jobb lett volna, ha a trilógia után kapjuk meg a kötetet, de a kiadót is megértem, hogy népszerűsíteni szeretnék a könyveket. És igazuk van, mert ezeket a könyveket olvasni, szeretni, imádni, isteníteni kell! Leigh Bardugo zseniális, alapos háttérmunka, csodálatosan kidolgozott karakterek és egy hihetetlen világ, amelynek minden porcikája veszéllyel van tele. 


Szóval, a könyv elején kapunk egy térképet a világunkról, hogy picit képben legyünk. Előre tudni
lehet, hogy a történet nem lehet rossz, ha térkép is van mellékelve. Számomra egy picit lassan indult be a történet, ami miatt féltem is, ám ez a félelem hamar átfordult izgalomba, ahogy egyre jobban megismerhettük a szereplőinket. Nagyon tetszett az írónő különleges, egyedi írásmódja, hogy több szemszögből, több karaktert mutatott be, hogy ne maradjunk le semmiről. Annyira páratlan módon csavarta az írónő az orrunk előtt a szálakat, hogy sokszor nem tudhattad, mi vár a következő oldalon és számtalanszor leesett állal faltad az oldalakat. Amikor azt hiszed, tudod mi fog történni, persze, hogy nem az fog és ez annyira jó!

Hat teljesen különböző ember, hat külön történet, akiknek a sorsa egybefut egy életveszélyes küldetés által. Tolvaj, szökevény, mesterlövész, kém, szívtörő és egy elítélt. Antihősöknek tűnhetek ám mégsem azok. Tökéletlenek, sérültek, reményvesztettek. Mindannyiuk története különleges és szomorú, ám hozzám legközelebb Kaz Brekker került. A történetén megszakadt a szívem, legszívesebben magamhoz öleltem volna jó szorosan. Lenyűgözött, hogy mennyire furfangos és cseles észjárása volt, hogy mindent tudott, előre kitervelt és bárkit tévútra tudott csalni, még bennünket, olvasókat is.
De hiába imádom Kaz-t, a többiek is sorban követik őt, hiszen mindegyiküket nagyon a szívembe zártam ahogy lassan mindenkinek megismerjük a sötét foltjait és a szekrény mélyére dugott csontvázait. Inej, a Kísértet volt a másik kedvencem, valami nagyon megfogott a karakterében, talán az, hogy a legsötétebb percekben is ember tudott maradni, hogy mindent megtett a többiekért és 

A történet lassan indul be, de utána esélyed sincs letenni a kezedből. A végére pedig már a fejed fogod, amikor már megkönnyebbülnél, még inkább össze szorul a szíved. Letehetetlen, eszméletlen, őrületes utazás. 

Ami iszonyúan tetszett még a lehengerlő történet- és világfelépítés mellett, az a több, apránként elhintett romantikus szálak voltak. Hatan voltak, mégis párokra tudjuk őket osztani, érezzük a kimondatlan szavak feszültségét, a levegő izzását közöttük és a vágyat, ami majdhogynem felégeti őket. Minden párosért odáig voltam, alig várom, hogy olvassam a folytatást és megtudjam, hogyan alakulnak a dolgaik. 

Nemhiába vannak külföldön odáig az írónő könyveiért, felfoghatatlan, hogyan tud ilyen fölülmúlhatatlan világot kitalálni és ennyire kiválóan megírni és átadni az olvasóinak. Nagyon boldog lennék, ha nálunk is ismertebbek lennének a könyvei, hiszen teljesen megérdemli a hírnevet. Ritkán találok olyan könyvet ami ennyire felbolygatja a világomat és magával ránt egy teljesen másik univerzumba. Ez nem egy kis bugyuta, összedobott YA, ez egy CSODA. Így, csupa nagybetűvel. :) Alig várom a folytatást! Remélem mihamarabb olvashatjuk, hiszen számomra a Hat varjú az év egyik nagy kedvence lett!


Csillagos értékelés:
+hatalmas kedvenc

Kedvenc idézetek:

"– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy."
*
"Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet."
*
"A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat."
*
"Mindannyian szörnyetegek vagyunk valaki szemében, Nyina."
*
"– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?"
*
"– Kapd össze magad, kölyök! – rázta meg egy kicsit Jesper.
– Nem vagyok kölyök – mormogta Wylan, ellökve Jesper kezét.
– Jól van, akkor felnőtt állampolgár. Tudsz lőni?
Wylan lassan bólintott.
– Agyaggalambot.
Jesper az égre emelte a tekintetét. Lekapta a hátáról a puskát, és Wylan mellének nyomta.
– Remek, ez pont olyan, mint agyaggalambokra lőni, csak más hangot adnak, ha eltalálod őket."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése