Jay Asher: What Light - Micsoda fény!

A ​szerelem mindent legyőz?

Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.

Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.
Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.



Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 262
Fordító: Nagy Boldizsár
ISBN: 9789634575061
❉❉❉

Jay Asher neve szerintem már mindenki számára ismerős lehet, hiszen nemrégiben jelent meg világhírű regényéből készített filmsorozat, a 13 okom volt. A könyv már elég "régi", és én is azok között az emberek között voltam, akik nem igazán voltak lenyűgözve tőle. Ezért is aggódtam picit, hogy milyen lesz a Micsoda fény, ám engedtem a csábításnak, illetve még egy picit visszatekintettem a karácsonyra is a könyv által. Utólag már csak azt tudom mondani, hogy egy végtelenül aranyos, igazi karácsonyi hangulatú könyvet kaptunk, ami sokszor mosolyra készteti az embert akár egy tömött vonatkocsi közepén is. 


Sierra szülei régóta foglalkoznak fenyőfák ültetésével, gondozásával, egy egész farmjuk és több hektárnyi területük van nevelgetni a csemetéket, amelyek ha felnőttek, kivágják őket és elszállítják Kaliforniába, ahol minden egyes télen egy hónapon át árulják őket. Sierra szülei itt ismerkedtek meg, utána pedig már közösen vitték tovább a családi vállalkozást. Sierra is végre részt vehet ebben, hiszen ő is minden télen elutazik egy hónapra, amit egyszerre vár izgatottan az ott lévő barátnője, Heather miatt, és szomorú is miatta, mert a másik két barátnőjét hátra kell hagynia egy másik államban. Heather mindenképpen azt szeretné, ha barátnőjével együtt keresnék a karácsonyi kalandot, hogy Sierra találjon magának valakit a karácsonyi időszakra amíg itt vannak, ő pedig úgyis szeretné kidobni a barátját mert unalmasnak találja. Sierra nem ért vele egyet, úgy gondolja, nem jó ötlet belebonyolódni valamibe, aminek hamarosan úgyis véget kell vetnie. Egészen addig ez az állítása, amíg meg nem látja Caleb-et, aki már nem egy fenyőfát vett náluk. Hamarosan beszélgetésbe elegyednek, ám Heather gyorsan felvilágosítja a barátnőjét, hogy a srác nem az akinek látszik és inkább óvakodjon tőle. Sierra azonban hiába döbben meg a pletykákon, nem ítélkezik rögtön és szeretné jobban megismerni Caleb-et, hogy megtudja a teljes igazságot.

Az egész könyv egy habos forró csokoládé, extra édesen és extra sok mályvacukorral a tetején, plusz tejszínhab sapkával a tetején. Aki nem bírja az aranyos, már-már nyálas történetet, annak biztos, hogy nem fog tetszeni. De aki szereti az első szerelmi történeteket, aki szereti, ha lassan bontakozik ki a szerelem és óvatosan ismerkednek egymással a főhősök, azok biztos, hogy annyira fogják imádni, mint én. Látjátok, hogy nekem is voltak kétségeim, de most már egyenesen odáig vagyok a történetért.

Sierra és Caleb párosa nagyon édes volt, imádom ezeket a gyengéd, ártatlan pillanatokat, érintéseket, amik még egy kapcsolat leges-legelején vannak, amikor még csak ismerkedünk a  másikkal. Ők ketten tényleg olyanok, akik kiegészítik egymást, átlátnak a hibákon, az álarcokon és látják a másik valódi énjét. Imádtam, hogy Caleb mások segítésével akar örömet okozni és közben a saját lelkiismeret furdalásán is enyhíteni, utána pedig már többen is bekapcsolódtak ebbe a kis akcióba. 

A könnyed hangvétel és a sok cukiság mellett akadtak azért komoly mondanivalói is a történetnek. Gondolok itt elsősorban Caleb titkára, valamint a pletykákra, az ítélkezésre, a barátokkal való kapcsolatra, egy párkapcsolat hullámvölgyeire valamint a szülő-gyerek kapcsolatra is. Tetszett, hogy az írónő ezeket a dolgokat próbálja megtanítani a fiatalabbaknak, és minket, "felnőtteket" is elgondolkodtat. A könyv központi témája mégiscsak az elfogadás volt, valamint a megbocsátás, ami főleg karácsony környékén eléggé hangsúlyos, ám felnyitja a szemünket, hogy néha igenis külső segítség kell a továbblépéshez. Ezt Sierra testesítette meg, az ő karakterét kifejezetten megszerettem, nagyon okos volt, kitartó és önzetlen. Megértettem a civódásait önmagával, hiszen ilyen fiatal korban nagyon nehéz a távkapcsolat gondolata is, de ha másnak összejött, nekik miért ne lehetne? 

Az írónőre most igazán nem lehet panaszom, hiszen nagyon jó karaktereket alkotott nekünk, a mellékszereplők is hangsúlyosak és erősen jelen vannak, valamint őket is hamar meg lehet szeretni. Sierra szülei tökéletesek, aggódnak a lányukért, mégis adnak a szavára és bíznak benne, ez tisztelendő. Sierra barátai pedig néha rosszul reagáltak, de valamilyen szinten érthető is, hiszen ebben a korban sokszor akadnak "szerelmet vagy barátságot helyezzük előre" helyzetek. Valamint Heather és Devon kapcsolata arról ad tanulságot, hogy nem kell rögtön eldobni egy kapcsolatot csak mert nem jó, hanem dolgozni kell mindkét félnek azon, hogy jobb legyen és megmaradjon. Imádtam ezeket az apró, mégis jelentőségteljes dolgokat!

Egyszóval: ajánlom. Nagyon. Akár még most is kézbe vehetitek, picit nosztalgiázva, karácsonyi hangulatot teremtve, vagy tegyétek el a következő télig, amikor egy ilyen remek olvasmánnyal rázódhattok bele az ünnepre várva. 


Csillagos értékelés:
Kedvenc idézetek:

"Nem kell mindig megtalálni a dolgok jó oldalát."
*
"Szerintem, ha az ember bizonyos rutinokhoz szokik, akkor nem is tudja elképzelni, hogy milyen lenne másképpen."
*
"Annyira szeretném, ha itt maradnál."
*
"De néha jólesik az is, ha az ember olyan dolgot kap amire vágyik, nem csak olyat amire szüksége van."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése