Amie Kaufman-Meagan Spooner: This Shattered World - Meggyötört világ (#2 Lehullott csillagok)

Jubilee Chase-nek és Flynn Cormacnek sosem kellett volna találkoznia.
Lee százados az Avonra küldött seregben szolgál, melynek meg kell fékeznie a terraformált bolygó lázadó telepeseit; de megvan rá az oka, hogy gyűlölje a felkelőket.
Flynn ereiben lázadók vére csörgedez. A nővére az Avont vasfegyelemmel irányító, hatalmas vállalatcsoport elleni felkelés során halt meg. Ezek a vállalatok vagyonokat keresnek azzal, hogy lakatlan bolygókat terraformálnak az univerzumban, majd telepeseket bíznak meg, hogy tegyék élhetővé azokat, miközben azt ígérik nekik, hogy a gyerekeik már jobb körülmények között fognak élni. De az Avon esetében nem állták a szavukat, és évtizedekkel később Flynn vezeti a felkelést.
Flynn elkeseredetten próbál bármiféle előnyre szert tenni az otthonát elfoglaló hadsereggel szemben, így amikor összetalálkozik Lee-vel, az egyetlen, ésszerűnek tűnő lépés mellett dönt: fogolyként magával viszi a lányt a rejtekhelyükre. De miközben a többi lázadó arra készül, hogy kivégezze a csípős nyelvű, ám acélidegekkel bíró Lee-t, Flynn újabb döntést hoz, ami örökre megváltoztatja: együtt megszöknek a bázisról, és így két tűz közé kerülnek egy értelmetlen háborúban.
A Starbound-trilógia lenyűgöző második kötetében egy szerelemről és megbocsájtásról szóló, felejthetetlen történetet követhetünk végig egy háború szaggatta világban.
Az Avon fiatal bolygó, ám az utóbbi néhány évtizedben a kolonizációs erőfeszítések megtorpantak rajta, többek között azért, mert a bolygó fölött állandóan felhős az ég. A helyiek szerint az Avon fejlődését irányító vállalat nem szeretné, hogy az Avon teljes körű politikai jogokra tegyen szert, ezért húzza az időt a problémák megoldásában.
Jubilee Chase-t az avoni katonák Lee Chase századosként ismerik. A százados nem ismer lehetetlent. Tiszteli a katonáit, de a maximumot követeli tőlük. A lázadók szemében hideg szívű, lelketlen gyilkos.
Amikor Flynn Cormac elrabolja, mindkettejük élete örökre megváltozik.
Szerelem és küzdelem az Avon jövőjéért a bolygón kitörni készülő háború árnyékában.



Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 512
Fordító: Ipacs Tibor
ISBN: 9789634571070
❉❉❉

Egész pontosan kettő éve várok erre a könyvre. Az első ugyanis két évvel (vagyis most már három..) ezelőtt jelent meg, és ennek a könyvnek köszönhetően ismertem meg az egyik legjobb barátnőmet, ugyanis "közös" olvasásba kezdtünk a molyon. Emellett a könyv is csodálatos volt, izgalmas, egyedi világalkotás és fantasztikus karakterek bűvöletében kalandozhattam egy idegen bolygón. Nem tartom magam nagy sci-fi rajongónak, de a Lehullott csillagok tényleg valami elképesztő volt! Ezért is vártam annyira a folytatást, ami végre eljött, valamint végre írhatok Nektek róla. És utólag őszintén ki jelenhetem, hogy megérte rá várni.

Ami miatt picit szomorú vagyok, az a borító. A történethez egyáltalán nem passzol és picit olyan összedobottnak tűnik, mintha csak gyorsan, két perc alatt valaki összerakta volna PS-el. Rávágjuk ezt meg ezt az embert és kész, mehet. Egyáltalán nem figyeltek a történetre, a mögöttes tartalomra, ami az eredetin elég szembetűnő. Egy katona, egy lázadó, az egyenruhák, a derékra csatolt fegyver és ahogy nyúlnak egymásért, nagy jelentősége van minden apró részletnek. A bolygón van sok sár, harc, vér, szenvedés, de nem bálok és nem ilyen hétköznapi, már-már XXI. századnak látszó ruha, mint a mi a borítón szereplő srácon is van. Megértem, ha az eredeti esetleg drága volt, vagy elérhetetlen, de közben mégsem értem, mert az első résznél akkor ezzel miért nem volt probléma? 

Egy picit kétkedtem, hogy nem a megszokott szereplőkkel folytatódik a kaland, de ez nem tántorított el és örömmel ismerkedtem az új szereplőinkkel, Lee századossal és Flynn-el, a "lázadó"-val. Az Avon nevű bolygóra Lee százados és a katonaság azért lett kivezérelve, hogy visszaszorítsák a lázadókat, akik egy jobb, élhetőbb bolygót szeretnének maguknak és a családjuknak. Ám a bolygón titkok keringenek, valami pedig megbabonázza az embereket, s olyan dolgokra kényszeríti őket, amelyeket józan állapotban nem tennének.
Lee életében csakis a katonaság volt a fontos. A szabályoknak élt, mindenki tartott tőle, nem nagyon voltak barátai, csak Molly, a bár csaposa. Egyik nap a bárban iszogatott, amikor meglátta Flynn-t. Nem tudta ki ő, addig a pontig, amíg a fiatal férfi fegyvert nem fogott rá és el nem rabolta a mocsárba, ahol a többi lázadó bujkál. Flynn nem akar háborút, nem akar vérontást, szeretne megállapodni és alkut kötni a katonákkal. Az alku tárgya a béke, étel és jobb életkörülmények a népe számára, cserébe a századosért. A férfi megmutatja a lánynak azt a titkos létesítményt, ami néhol felbukkan, néhol pedig eltűnik, minden tudni akar róla, ám Lee-nek fogalma sincs miről beszél a fiú, de egy pillanatra mintha ő is látott volna valamit a ködben. Jubilee-t kemény fából faragták, hiába fiatal kora, nem törik meg a fogságba ejtés miatt, ám Flynnel ellentétben a többi lázadó nem kíméli a katonát. Flynn megmenti Jubilee-t, ezáltal sorsuk akaratlanul is összefonódik, s a későbbiekben rájönnek, hogy bármennyire nem szeretnének az ellenséggel dolgozni, mégis muszáj összefogniuk, mert ők ketten olyan dolgokat fedeznek fel és raknak össze, amelyekre más még álmában sem gondolt volna. 

Teljesen megbabonázott a romantikus szál, odáig voltam értük. Lassan bontakozott ki közöttük ez a tiltott szerelem, amelynek mindketten igyekeztek erősen ellenállni, de tudjuk, hogy az érzelmek, a szív akarata sokszor erősebb, mint az agyé. Az izgalmak mellett folyton reménykedtem, mikor lehetünk újra tanúi egy-egy gyengéd érintésnek, egy gyöngéd, mégis érzelmes csóknak, vagy éppen vágyakozó pillantásoknak. Végig jelen volt ez az édesen kínzó feszültség, a közöttük működő kémia egyszerűen tökéletes volt. Nagyon tetszett, hogy amíg Lee nem tudta Flynn nevét Rómeónak hívta. Rómeó és Júlia szerelme is elátkozott volt, akárcsak az övék, hiszen ellenségek voltak a bolygón, mégsem tudnak szembeszegülni az érzelmek ellen. Csodálatos volt, hogy mennyire átjöttek az érzelmek egy-egy vágyódó pillantás által is, összeszorult az ember szíve, annyira szerette volna, ha minden rendben lenne.

Természetesen volt összefüggés az első résszel és megjelentek a szereplők is, Tarver és Lilac, akiknek szintén volt fontos részük a történetben. Nagyon tetszett, ahogy az írónők összekapcsolták az elmúlt eseményeit a jelennel, és a következő rész fülszövegét olvasva az első kettő szintén erősen befolyásolja majd a harmadik részt, és kötődnek majd az itt történtekhez. Viszont ott szintén új szereplőink lesznek, de jelen lesz Tarver, Lilac, Lee és Flynn is.

A két írónő zseniális. Fogalmam sincs mit művelnek ezek ketten, de lenyűgöző, amit alkotnak. Kitalálni egy ilyen világot, ennyire részletekre menően, alaposan kidolgozni mindent, a mocsártól kezdve a lidércfényekig, a szereplők élethű megalkotása és az érzelmek tökéletes átadása. A hangulata baljós és sötét, mégsem tudod letenni a könyvet, annyira pörgős és izgalmas. Folyton történik valami, mindig van miért aggódni és sosem tudod előre, mi lesz a következő lépés, a váltott szemszög pedig még érdekesebbé teszi a dolgokat. Engem megbabonázott ez a sorozat, hatalmas kedvenc lett, szerintem az egyik legjobb YA sorozat a világon. Remélem nem kell majd olyan sokat várni a következő részre, mert az már tényleg kínzás lenne. :)

Ha felkeltette az érdeklődésed ez a fantasztikus sorozat, KATTINTS IDE és tudd magadénak te is!

Csillagos értékelés: 
+ hatalmas kedvenc


Kedvenc idézetek:

"Minden elme egyedi, minden gondolat csak egy pillanatra születik, majd széttörik, hogy újat teremtsen."
*
"– Úgy nem állíthatsz meg valamit, hogy azt akarod, ne történjen meg."
*
"Nem tudja levenni a szemét a csillagokról. Az arcát nézem. Látom, ahogy a csillagok tükröződnek a szemében, látom ennek az egésznek a csodálatosságát abban, ahogy kinyitja a száját, de egyetlen hang sem jön ki rajta. A szeme, az arca… gyönyörű."
*
"Egymást nézzük az Avon és a csillagok fényében. Szeretnék belekapaszkodni ebbe a pillanatba, a béke aprócska szilánkjába a kitörni készülő vihar előtt."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése