Interjú Sienna Cole írónővel! :)

Sziasztok! :)

Mint említettem az Álomgyár hónap keretein belül interjúkat is hozok Nektek, természetesen Álomgyáros írónőkkel. Elsőként Sienna Cole írónő tisztelt meg azzal, hogy lelkesen válaszolt néhány kérdésemre. :)

Beszélgetünk egy kicsit az írónőről, a karrierjének kezdetéről, és a hamarosan érkező, legújabb könyvéről is!

Ha érdekel titeket, nyugodtan olvassatok tovább! :)

"(...) soha ne adjátok fel az álmaitokat, és merjetek érte tenni!"








Drága Sienna Cole! Nagyon köszönöm, amiért elfogadtad az interjú kérésem, és amiért válaszolsz a kérdéseimre J  (Én köszönöm a felkérést! <3 )

1.    Mesélj egy kicsit magadról! :)


2016-ban jelent meg az első nyomtatásban kiadott könyvem, a Száz évvel utánad, akkor még szerzőtársammal közösen. A következő évben egyedül próbáltam szerencsét, és a Négyszáz nap szabadsággal már az Álomgyár kiadót kerestem meg. A legújabb regényem, a Lefelé a folyón április 15-én debütál az olvasóközönség előtt. Az írásaimban nagyon szeretek emberi sorsokkal, emberi problémákkal és olyan tabutémákkal foglalkozni, amik feszegetik a határokat. Kifejezetten szeretem a nehéz sorsú karaktereket, akik személyiségükből adódóan olyan mélységeit tárhatják fel az emberi létnek, ahova ritkán nyerünk bepillantást a hétköznapjainkban. A regényeimben gyakran kap szerepet a művészet is valamilyen formában, illetve a pszichológia – ez a két terület magánemberként is aktívan foglalkoztat.

 2.   Először is, vesézzük ki kicsit az írói álneved! Miért választottál álnevet? Honnan jött pont ez a név?

Egyrészt úgy éreztem, hogy egy külföldi hangzású írói álnév jobban illik majd a könyveimhez, mivel mindegyik külföldi helyszínen és szereplőkkel íródik, másrészt üzleti megfontolások is szerepet játszottak. Hogy miért pont ez? Ugyanúgy választottam, mint ahogy a karaktereimnek szoktam nevet választani: végignéztem a lehetőségeket, majd ráböktem arra, ami a legjobban tetszett, és a legjobban passzolt a személyiségemhez. J 

3.  Mióta írsz? Régebb óta foglalkoztatott saját könyv kiadása, vagy inkább csak magadnak írogattál?

Immár 25 éve, hogy megismerkedtem az írás örömeivel. Az első 20 évben csak hobbi volt, így nem vettem túlságosan komolyan; nem voltak határidők és követelmények. Az utóbbi 5 évben érett meg bennem az elhatározás, hogy végre kezdek valamit ezzel az igen időigényes szórakozással; azóta a mindennapjaim részévé vált az írás.

       4.      Mennyi idő alatt tudsz megírni egy könyvet? Mik inspirálnak írás közben?

Eddig 5 könyvet fejeztem be, és mindegyik esetében teljesen eltérő volt mind a módszer, mind az írásra fordított idő. Akadt olyan regényem, amit három hónap alatt befejeztem, de olyan is, amit három éven keresztül érleltem. Az is változó, hogy mi inspirál. Lehet, hogy meghallok egy mondatot az utcán, ami annyira megragad, hogy elképzelek köré egy történetet. Volt már, hogy egy álomból született az alapötlet, de olyan is, hogy egy zeneszám volt rám akkora hatással, hogy azonnal tollat ragadtam.


      5.       Hogyan jutottál el addig, hogy: oké, akkor keresek kiadót és mostantól szeretném viszontlátni a boltok polcain a könyvem?

Már egy ideje megszületett a döntés, hogy kiadom az írásaimat, de fogalmam sem volt, hogyan induljak el. Én is bejártam azokat az utakat, melyeket a legtöbb kezdő író, megkaptam ugyanazokat a pofonokat, és értek akkora kudarcok, hogy a céljaim feladását fontolgattam. Végül sok-sok tapasztalat után kikötöttem az Álomgyár kiadónál, és úgy tűnik, végre jó helyre kerültem. J

      6.       Milyen érzés volt elengedni a kezedből az első könyved? Hogyan fogadtad az olvasók visszajelzéseit? Voltak olyanok, amiket esetleg a szívedre vettél?

Most, hogy elengedtem a második önálló könyvemet, elmondhatom, hogy ugyanolyan izgatott vagyok, mint az elsőnél. Nem tudom, mikor hagy majd alább ez az izgalom, az újdonság varázsa, egyáltalán elmúlik-e valaha. Kilépni a nagyközönség elé mindig magában hordozza a sérülés esélyét, de azt hiszem, enélkül nem lehet fejlődni. Szerencsére többnyire pozitív visszajelzéseket kaptam, de persze akadtak negatívak is. Ez természetes, hiszen sokfélék vagyunk, mindenkinek máshol vannak a határai, más az ízlése. Az első negatív vélemények rosszul érintettek, de mára megbarátkoztam velük.
Sőt, kifejezetten hasznosak is lehetnek, ha tartalmaznak építő kritikát, észrevételeket.

      7.       Hamarosan érkezik az Álomgyár kiadónál a második önálló könyved, ám ez sokkal másabb témájú lesz, mint az előző.  Nem félsz a fogadtatástól?

Úgy gondolom, hogy az emberek sokoldalúak. Én is az vagyok íróként és olvasóként is. Kifejezetten szeretek kísérletezni, és most épp egy ilyen témában találtam meg magam. Kíváncsian várom, hogy az olvasók mit szólnak hozzá. J

      8.       Mesélj nekünk egy kicsit a Lefelé a folyón születéséről! 

Ez a történet egyáltalán nem volt betervezve. Egy esti tévénézés során ugrott be az utolsó jelenet, és annyira megragadott, hogy tudtam: ezzel megéri foglalkoznom. Ez egyébként abszolút jellemző rám: amikor nem várom és nem számítok rá, akkor jönnek a legkreatívabb ötleteim. Nálam az írást többhónapos kutatómunka és karakteralkotás előzi meg; addig egyetlen szót sem írok le, amíg nem vagyok tisztában a szereplők kilétével, a helyszínekkel és a cselekményszövéshez szükséges háttérrel. Nagyon közel kerültek hozzám ezek a karakterek is, és az eddigi visszajelzések alapján örömmel tapasztaltam, hogy az olvasók is úgy érzik, mintha valós, húsvér emberek volnának. Számomra ez az egyik legfontosabb kritériuma egy regénynek.

      9.       Mit üzennél a rajongóidnak és a még fel nem fedezett íróknak?

Olvassatok sokat, és olvassatok magyar szerzőktől! Hálistennek kezd ledőlni az a rossz sztereotípia, hogy a magyar írók elmaradnak a külföldiek mögött, és az olvasók is egyre nagyobb bizalommal fordulnak feléjük. És végül egy közhely, amit bár sokszor hallunk, mégis épp ezért annyira igaz: soha ne adjátok fel az álmaitokat, és merjetek érte tenni!



Köszönöm az írónőnek a válaszokat! :) Én már nagyon várom a legújabb könyvének a megjelenését, szerintem egy nagyon különleges és lenyűgöző könyvet alkotott az írónő!
Lesz bemutató is, amit Baráth Viktória írónővel közösen tartanak az Álomgyár könyvesboltban! Az eseményre mindenkit várnak sok szeretettel :)

Véleményem a Négyszáz nap szabadság című könyvről: KATT.
Előolvasásom a Lefelé a folyón című könyvről: KATT.


2 megjegyzés:

  1. Imádom az írónőt a könyveit a kepeket. Köszönöm hogy megosztottad a kepem :)

    VálaszTörlés