Fekete Judit: Az őrület határán (Kálmán Lili munkanélküli naplója)

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.

Munkanélküli lett.

Nincs mese, ideje új állás után nézni.

Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.

Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?

Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?

Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.

Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.




Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 192
ISBN: 9789634571445

❉❉❉

Köszönöm az írónőnek és a kiadónak a könyvpéldányt! :)

Hát, ez a könyv valami eszméletlen jó volt! :D Nagyon örülök, hogy az írónő felkért, mert igazán megérdemli ez a könyvecske, hogy mindenki polcán ott legyen. Megkapó, humoros és szörnyen valóságos!

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki megtapasztalja a munkanélküliség szépséges, vagy éppen rút oldalát. Ennek az állapotnak is vannak előnyei és hátrányai, viszont huzamosabb időn át rendesen megviseli az ember lelkét, ha már elküldte az önéletrajzát húsz különböző helyre, azonban egyiktől sem kapott választ.
Kálmán Lili is beleesik ennek az ördögi körnek a csapdájába, ugyanis egyik nap azzal a ténnyel
szembesítik a több éve tartó, biztos munkahelyén, hogy ő már nem kell a cégnek. Szerencsére Lili lelkét ez nem viseli meg, és inkább bemutat az igazságtalan munkáltatónak. Marketingesként és több évnyi tapasztalattal a háta mögött, na meg egy ütős önéletrajzzal nem lehet nehéz új munkát találni...vagy mégis? Lili hiába profi a szakmájában, mégsem talál számára megfelelő munkahelyet. Napló formájában írja le, hogyan tölti munkanélküli napjait, hogyan szerepelt az állásinterjúkon, és akaratától függetlenül hogyan fedezett fel abszurdabbnál abszurdabb munkáltatókat. Véleményét őszintén és kendőzetlenül tálalja elénk, ami nem kevés alkalommal vezetett hangos, tiszta szívből jövő nevetéshez.

Fekete Judit stílusa annyira megnyerő, hogy csak úgy száguld a szemed a lapok között, mert egyszerűen képtelenség letenni. Nyersen, mégis frappánsan fogalmaz, rengeteg humorral tarkítva a sorokat, amelyek egyáltalán nem erőltetettek, hanem érződik, hogy az írónő a kisujjából rázza ki ezt a fajta írásmódot. A szörnyű igazság, és valósághű események teljesen úgy érintik az embert, mintha ő maga írta volna le a mondatokat, hiszen ugyanaz, vagy hasonló szituáció már megtörtént velünk.

Lili különböző fázisokon megy keresztül, néhol optimistán, néhol depressziós hangulatban néz a jövőbe. Megismerhetjük az emberek összetartását, a cégek kamuzásait, a munkakeresők kétségbeesett kapálózásait. 

Mivel nálam is aktuális a munkakeresés témája, kíváncsi voltam, Lili hogyan találja meg a megfelelő pozíciót. A könyv végén van egy nagyon aranyos csavar, amelyre egyáltalán nem számítottam, de nagyon örültem, hogy végül a főszereplőnk megtalálta a boldogságát és az útját. 

A könyvben megjelenik még a "közösségi munkakeresés", azaz egy blogon belül kitárgyalják különböző cégekről a tapasztalataikat, állás interjú élményeiket. Lili segítő célból hozta létre ezt az oldalt, és az írónő tökéletesen bemutatja, hogy a mai internet használat és a közösségi média mekkora hatással van az emberek, cégek életére. Láthatjuk, hogy milyen arányban oszlik el a segítőkész és a kötekedő, rosszindulatú emberek száma a weboldalon, ami valljuk be, elég reális képet fest a mai világról. 

A könyv vége nekem picit ellaposodott, a munkakeresés és a cégek munkaerő csalogató, mézes-mázas hirdetései sokkal jobban érdekeltek, mint a közös munkakeresés, de ettől függetlenül, nagyon szerettem olvasni.

Szóval, ha te is éppen munkát keresel, vagy már túl vagy ezen a fázison, vagy csak el szeretnéd kerülni a későbbi kellemetlenségeket, vedd a kezedbe EZT a könyvet, és merülj el benne. Add át magad az élménynek, nevess és sírj együtt Lilivel. Amikor már úgy érzed, megőrülsz, akkor is tudd azt, hogy végül minden jóra fordul majd. :) 

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA te is megrendelheted! :)


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Szóval, az életrajz legyen ötletes, kreatív és egyedi. Meglepő, és felejthetetlen, de ne hivalkodó. A cég imidzsére szabott, rendezett és logikus, ugyanakkor izgalmas. Ne túl sok és ne túl kevés. 
Csatoljak motivációs levelet is, amiben lehazudom a csillagos eget, hogy miért gyermekkori álmom, hogy egy számomra teljesen idegen csapat tagja lehessek, és kifejtem, miért pont én vagyok a hiányzó mozaik. De azért ne legyek sablonos."
*
"Kisétáltam a Margitszigetre, bámultam a Dunát, és közben azon gondolkodtam, belevessem-e magam. Hihetetlen, mennyire szörnyű úgy dolgozni, hogy minden egyes nap egy kínszenvedés. Hogy csinálják ezt azok, akik évek óta utálják a munkájukat?"
*
"Kedves naplóm, könyörgöm, küldj valakit, aki megment magamtól!"
*
"Május 6., péntek

Két hete teszem a semmit, kilenc helyre küldtem be az önéletrajzomat. Valószínűleg túl jó lett, azért nem jelentkeznek. Épp egy új pozíciót hoznak létre miattam."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése