Marie Lu: The Young Elites - Az ifjú kiválasztottak ( #1 Válogatott ifjak)

Adelina Amouteru túlélte a vérlázat. Egy évtizede már, hogy a halálos betegség végigsöpört az országon. A fertőzöttek többsége meghalt, és sok gyereken, aki túlélte, furcsa nyomot hagyott a betegség. Adelina fekete haja ezüstössé vált, a szempillája kifehéredett, és csak egy szabálytalan forradás maradt ott, ahol korábban a bal szeme volt. Durvalelkű apja szerint ő egy malfetto, irtóztató, utálatos teremtmény, aki szégyent hoz a családjukra, és a boldogulásuk útjában áll. De a pletykák szerint, a láz túlélői közül néhányan nem csak forradásokkal lettek gazdagabbak – úgy tartják, néhányan rejtélyes hatalomra tettek szert, és bár a kilétük titokban maradt, úgy kezdték emlegetni őket, hogy a kiválasztott ifjak.
Teren Santoro a királynak dolgozik. Az Inkvizíció fejeként az ő feladata felkutatni a kiválasztott ifjakat, hogy elpusztítsák őket, mielőtt még ők pusztítják el az országot. Veszélyesnek és bosszúszomjasnak tartja a kiválasztott ifjakat, de lehet, hogy a legsötétebb titkot maga Teren rejtegeti.
Enzo Valenciano a Tőr Társaságának vezetője. A kiválasztott ifjaknak ez a titkos társasága kutat a hozzájuk hasonlók után, hogy előbb találjon rájuk, mint az Inkvizíció. De Adelina személyében a Tőrök olyasvalakire bukkannak, aki olyan hatalommal rendelkezik, amihez hasonlót még nem láttak.
Adelina hinni akar benne, hogy Enzo az ő oldalán áll, és Teren az igazi ellenség. Hármójuk sorsa szorosan összefonódik, és noha eltérő célokért küzdenek, mindhármuk harca nagyon is személyes. Egy dologban viszont mindannyian egyetértenek: Adelina olyan képességekkel rendelkezik, amik nem valók erre a világra. A szívében bosszúra szomjazik a sötétség. És ég benne a vágy, hogy elpusztítson mindenkit, aki az útjába áll.


Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 368
Fordító: AncsaT
ISBN: 9789634571056

❉❉❉

A könyvpéldányért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak! :)

Marie Lu neve számomra garancia egy felejthetetlen könyvélményre. Olyan furfangosan fonja a cselekmények szálait, hogy az ember csak pislogni tud, miközben falja a sorokat. A Legenda trilógia után, amit hihetetlenül imádtam, eldöntöttem, hogy fogok még olvasni az írónőtől, szóval nagyon boldog vagyok, amiért a Könyvmolyképző Kiadó belevágott egy újabb trilógiába tőle. Az ifjú kiválasztottak központi témája ismét a disztópia, extravagáns fantasy szállal keverve, hiszen az írónő köztudottan imádja ezt a műfajt, ám már a borítón is látszik, mennyivel komorabb, mélyebb ez a történet, mint a Legenda trilógia. Azt hiszem, ez volt az egyik legkomolyabb és legsötétebb YA, ifjúsági könyv, amit eddig olvastam, mégis ismételten teljesen levett a lábamról az írónő.

Ahogy az a fülszövegből is kiderül (már aki olvas fülszöveget, mert például én nem igazán szoktam, mert sokszor lelövik a poént..), történetünk központjában egy fiatal lány áll, Adelina, akiről kiderül, hogy a tíz évvel ezelőtti vérlázat túlélte, ám rajta is csúnya jeleket hagyott a betegség. Mondogatják, hogy akin nyom van, azok malfettók, azaz különleges képességekkel rendelkeznek. Az átlag emberek, valamint a király emberei, az inkvizítorok ezeket az embereket veszélyesnek tekintik, ezért ha felfedezték és elkapták őket, kivégzés várt rájuk. Adelina kénytelen volt elszökni otthonról, hátrahagyva húgát, elmenekülve apja elől, aki el akarta adni őt, de sajnos rossz kezek közé kerül, és rá is halál vár. A máglyához kötve éppen szembenéz a testét felemésztő tűz lángjaival, amikor megérkeznek az ifjú kiválasztottak, akik kimenekítik őt. Az új helyen magához térve a Tőrök között találja magát, amely társaságnak vezére Enzo. Igyekeznek Adelinának megtanítani irányítani a képességeit, ám a lánynak nem olyan könnyű a helyzete, mint gondolnák. Hatalmas, veszélyes és gonosz dolgok lapulnak benne, amiket nem mindig tud befolyásolni. Befogadják őt a Tőrök, vagy félnek majd tőle? Mi lesz a húgával most, hogy az apja meghalt, ő pedig távol van tőle?

Adelina karaktere nagyon összetett és kidolgozott, teljesen a lelkébe látunk. Érezzük a fájdalmát, a szomorúságát, hogy mennyire rosszul érzi magát a bőrében. Nincs megelégedve magával, hiszen viseli a jeleket, és nagyon régóta nem érzett szeretetet. Amikor Enzoval közelebb kerülnek egymáshoz, érzi, hogy végre törődnek vele, ám a bőre alatt ez szörnyűségeket hordozhat magával. Súlyos döntések elé néz, hiszen vagy a többi, hozzá hasonló malfettóval marad, vagy mentse a húga életét. Különleges, nem mindennapi főszereplő, ugyanakkor nagyon erős hősnő is. Ám nem kimondottan egy pozitív szereplőről van szó, hiszen belül maga a kiszámíthatatlan sötétség lakozik. 

Raffaele és Enzo karaktere is meglehetősen erős volt, ők ketten szintén nagy szerepet játszottak a könyvben, ám a rejtélyességük és titokzatosságuk végig megmaradt, miközben a kedvesség és érdeklődés jeleit mutatták a lány felé. Néha én is összezavarodtam, hogy Adelina most akkor melyikük iránt is érdeklődik..?!

Valamint érdekes módon a "gonosz" Teren karaktere is megfogott, megtudtunk róla egy-két háttérinfót, ami izgalmassá tette őt, ami felkelti az ember figyelmét. Teren erős, kiszámíthatatlan és nagyon vallásos, ezért Isten által elvégezendő feladatnak érzi a malfettók visszaküldését a pokolra. Kíváncsi leszek még, mi lesz vele a következőkben.

A könyv elején nem voltam teljesen megelégedve a történettel, de ahogy haladtunk, egyre jobban bele bonyolódtunk a történetbe, lekötött, izgultam, féltem. Marie Lu-t azért is szeretem, mert kiszámíthatatlan dolgokat művel, olyan csavarokkal szórja meg a könyvet, amikre nem vagyunk felkészülve. Többször is meglepett engem is, és a végére teljesen összetörte a szívem. 

Azt hinnéd, hogy szét tudod választani az Inkvizítorokat és a Tőröket jó és rossz oldalra, de ez nem így van, hiszen az írónő mindkét oldalban megmutatja a jót és a rosszat is. A karaktereit szintén így formázza, megmutatja a jó és a rossz arcukat is, ezért a végére már teljesen összezavarodik az olvasó, és ő maga sem tudja, kiben is bízhat. Szerencsére érhetően magyarázza el a képességeket is, valamint azoknak a működését, ezért nem fogunk belezavarodni a kiválasztottak erejének megértésében. 

Tényleg letehetetlen, izgalmas olvasmány, olyan váratlan arccsapásokkal fűszerezve, amely olyannyira megrészegíti az olvasót, hogy még többre vágyom. És tényleg így van, hiszen alig várom a folytatást! Az írónő egyedien, nem félvén kilépve a komfortzónából, megdöbbentő eseményekkel zárta az első részt, halvány sejtető jeleket hagyva utal a következő kötet lehetséges kimeneteleire. De én nem merek semmit sem gondolni, hiszen ez a zseniális írónő úgyis átver minket. 

Az élmény nem volt tökéletes, volt egy-két apró hiányosság, és mivel sorozat első kötete, vannak itt még fennmaradó kérdések, valamint kételyek, ám ez nem von le a könyv élményből, sem abból, mennyire várom a folytatást. És ne feledjétek, Marie Lu egy zseni! :)


Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA te is megrendelheted! :)


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Mindenki csak ki akar használni, kihasználni, kihasználni, amíg megkapják, amit akarnak, aztán pedig félrelöknek."
*
"Nem szerethetsz anélkül, hogy félnél. A kettő együtt jár."
*
"Sajnálom, mindig a sajnálom. Mire megy az ember a bocsánatkéréssel?"
*
"Mindenkiben ott van a sötétség, még ha rejtve is."
*
"Senki sem akarja, hogy az légy, aki valójában vagy. Azt akarják, hogy olyan legyél, amilyennek ők szeretnének."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése