Marie Lu: Legenda (#1 Legenda)

A ​hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.


Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 304
Fordító: AncsaT

❉❉❉

Ismét egy klasszikusnak számító, már 5 éve megjelent Vörös pöttyös könyv került a kezembe, és milyen jól is tettem, hogy lecsaptam rá a könyvtárban! Elég sok könyvvel le vagyok maradva, ezért igyekszem pótolni a régebbi megjelenéseket is, és nagyon örülök, hogy a korábbiak között is található ilyen nagyszerű regény. Szerintem mindent elmond az, hogy egy nap alatt kiolvastam a könyvet. Ritkán van olyan, ami ennyire leköt, ennyire magába ránt, és nem ereszt. Ilyen gyöngyszemek kellenek a könyvmolyok életébe!

Az egyik kedvenc disztópiám Az éhezők viadala volt, de szerintem nyugodtan mondhatom, hogy Marie Lu trilógiája utol fogja érni. Nagyon szeretem, amikor egy író olyan nagy képzelőerővel rendelkezik, hogy kitalál egy általa megalkotott jövőképet, hogy milyen lesz a világ. Mert igazából sose tudhatjuk, mi lesz a jövőben, mi fog történni, hogyan alakulnak a dolgok, szeretem amikor ezt a témát boncolgatjuk különböző szemszögekből. 

Itt a jövendőbeli Észak-Amerikában vagyunk, ahogy azt a fülszövegben is láthatjuk, a Köztársaság területén vagyunk, két ellentétes szektorban élő ifjú történetét olvashatjuk. Day a Köztársaság legkörözöttebb fiatal bűnözője, June pedig a kitűnő tanuló az elit szektorban. Közben folyamatos vírusok terjednek a nyomornegyedek és más szektorokban élők között, ami Day családját is megtámadja. Amikor Day éppen ellenszert akar szerezni, történik valami, ami miatt közelebbi kapcsolatba kerül June-al, aki el akarja kapni a fiút. Szerencsére romantikus szálat is kapunk, és örültem amikor June és Day összemelegedett egy kicsit. Ám a váratlan fordulatokkal övezett történet nem várt eredményt hoz: June és Day nem is különböznek annyira, mint gondolták, szörnyű titkokra jönnek rá. 


Már az első oldalon belecsöppenünk ebbe a különleges hangulatú világba, váltott szemszögből olvashatjuk a történetet, ezáltal mindkét főszereplőt kellően megismerjük. Tetszettek a rövid fejezetek, mert az írónő mindig úgy adagolta az történéseket, a kis titkokat, az izgalmakat, hogy végig fenntudta tartani az érdeklődésem, és állandóan csak pörgött az agyam, hogy most mi lesz, ebből mit hoz ki. 

A karakterek szépen ki vannak dolgozva, a mellékszereplők is fontos szerepeket játszanak, senki nem felesleges a sztoriban. Tetszett, hogy Day és June olyan okos, és hogy annyira megfontoltak és cselesek, hogy bárkit csőbe tudnak húzni. Ahhoz képest, milyen fiatalok, nagyon felnőttesen viselkednek, a végére nagyon megszerettem mindkettőjüket. 

Majd' megveszek amiért még nincs nálam a folytatás, mert már alig várom, hogy tovább olvassam ezt a remekül megalkotott történetet. Lezárt lett a könyv, mégis vannak még kérdéseim, amikre nem kaptam választ, de semmi kétség, hogy ez egy remek bevezető rész lett, és hogy a következőkben több mindenre választ kapunk. Azt hinnéd, a katonás rész miatt elég nehéz lehet olvasni, hogy tömör és furcsa a szöveg, de Marie Lu stílusa nagyon megnyerő, nagyon szépen ír, gyorsan haladós, a leírások is érdekesek és elgondolkodtatóak. A harcjelenetek is nagyon jól vannak ábrázolva, tényleg olyan mintha látnád a szemed előtt leperegni a könyvből létrejött filmet.

Aki eddig halogatta volna a könyvet mint én, na az nagyon gyorsan vegye a kezébe és olvassa, különben kihagy egy magával ragadó könyvélményt! Én is bánom, hogy idáig húztam, de hát mindig a hibáiból okul az ember, és most már biztos, hogy ha meghallom Marie Lu nevét, már tudni fogom, hogy egy nagyon jó könyvet fogok kapni


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"– Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz."
*
"– Furcsa érzés itt lenni veled. Alig ismerlek. Mégis… néha olyan érzés, mintha egyetlen ember lennénk, két különböző világban."
*
"A tükör ugyanazt mutatja, mint eddig. De belülről más ember vagyok."
*
"– Lángész vagy – mondja. – Ugyanakkor tiszta őrült, ha együtt akarsz maradni egy magamfajtával.
Kezének érintésére lehunyom a szemem.
– Akkor mindketten őrültek vagyunk."
*
"-Örökkön-örökké, kicsim, amíg már eleged lesz belőlem, és unni fogod a képemet."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése