Sarra Manning: Londonban bármi megtörténhet

A tizenhét éves Sunny kapcsolata elég
 furcsán ér véget: kap egy képet a mobiljára,
 amin a barátja egy másik lánnyal csókolózik. 
Más ilyenkor talán összeomlana, 
de Sunny más megoldást választ. 
Ami ezután következik, az egy tizenkét órás őrült hajsza
robogóval London körül, ami este 8-kor indul a Crystal Palace-nél
(olyan messze a civilizációtól, hogy még a metró sem jár arra),
át Camdenen, Shoreditch-en, a Sohón, Kensigtonon, Notting Hillen…
 és reggel 8-kor ér véget 
az Alexandra-palotánál.






Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 292
Fordító: Farkas Krisztina
ISBN: 9789634035169
❉❉❉


A Menő Könyvek Kiadó elküldött nekem egy példányt Sarra Manning könyvéből, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik. Nem tudtam, milyen könyvre számítsak, de mivel a romantika a kedvenc műfajom, és mostanában jól megírt ifjúsági könyveket tarthattam a kezemben, ezért mihamarabb neki álltam a könyvnek. Eleve felkeltette a figyelmem már csak az a szó is, hogy London. Valószínűleg kevés olyan ember van, akit ne érdekelne London városa, aki ne szeretne eljutni oda, aki ne szeretne egy kicsit belebújni az angolok bőrébe, és a hatalmas város utcáin sétálgatni.

Most mi is megtehettük ezt Sunny szemszögén keresztül, aki Észak-Londonban lakik. A könyv csak egy éjszaka történéseit foglalja magába, ami elég eseménydús és rohangálósra sikeredett. Sunny ugyanis kapott egy SMS-t a telefonjára a barátjáról, amint egy másik lánnyal csókolózik, és ez teljesen összetöri. Kapja az ismerősöktől a szomorú üzeneteket, ám ő úgy dönt, hogy megkeresi Mark-ot, hogy tisztázzák ezt a dolgot, hiszen nemrég beszélt vele és egyeztettek a ma estéről. Később ugyanis találkozni szerettek volna Sunnyéknál, akinek a szülei nyaralnak, hogy Sunny túl legyen a nagybetűs Elsőn. Ez biztos csak valami félreértés lehet. Sunny útra kel a nagyvárosban, összeakad a
Mennyire menő ez a borító!*-*
És teljesen tükrözi a könyv
hangulatát ;)
helyes Godard "ikrekkel" (akik amúgy csak unokatesók), akik segítenek a fuvarozásában. Ahogy egyre megyünk az éjszakába, Sunny annál inkább megacélozza magát, ahogy egyre furább dolgok derülnek ki a barátjáról, de ő nem adja fel, meg kell találnia. Ám Mark mintha menekülne előle, mire Sunny odaér az egyik szórakozóhelyre, már a másik helyről kapja az SMS-t. Mi minden történhet egy éjszaka alatt? Megváltozhat az életünk egy olyan napszakban, amikor a legtöbb ember édes álmait alussza?

Igazából egy nagyon aranyos, olvasmányos és humoros könyvet olvashattam, bemutatva London nevezetességeit és egy kis ismeretet is a kerületekről. Persze azért érezhető volt, hogy ifjúságiként egy kicsit kesze-kusza és túl van írva néhány helyen a magyarázás, és nekem néha elég zavaros volt pár rész, meg nagyon sok ember szerepelt, és néha már nem tudtam, ki kicsoda. A francia mondatokat lehetett volna lábjegyzetben lefordítani, mert az embernek nem mindig van lehetősége hogy oldalanként előkapja a Google fordítót és fordítgassa a mondatokat, ugyanis a Godard fiúk előszeretettel használták anyanyelvüket.

Az éjszakai élet és a hajkurászás mellett komoly üzeneteket is tartalmaz a történet. Az első az, hogy ne ítéljünk el senkit a bőrszíne alapján. Sunny félvér, bőrszíne a csokoládéra emlékeztet, és a könyvben többször felmerül ez a megbélyegzés.
A másik fontos téma a barátság, a barátok fontossága. Bajban ismerszik meg, ki az, aki mellettünk áll, aki támogat minket, ha a pasink egy szemétláda. A barátok között is van néha súrlódás, de az igaz barátok kibékülnek és megbeszélnek mindent.

Ami nagyon tetszett, hogy az írónő bemutatta nekünk, milyen is a kamaszok társadalmi élete manapság. A megfelelő társaság és ismeretség nélkül Sunny nemigen élt volna át ilyen izgalmas éjszakát, valamint hogy olyan dolgokat tett meg, ami tetszett a közönségnek, és emiatt népszerű lett. A mai világban a fiatalok nehéz helyzetben vannak, ugyanis ha nem jó közösségben vannak, akkor lenézik és kiközösítik őket, ezért mindent próbálnak elkövetni, hogy bejussanak egy adott társaságba, ami nem mindig vezet jóra a fiatalkorú lelki világában.

Ezzel a könyvvel bejárhatod London kerületeit, utcáit, szépségeit és te magad is száguldozhatsz a lapokon át, ebben a gyönyörű városban!

Mindent összevetve, a hiányosságaival együtt, egy jópofa, kellemes olvasmány volt, amit mind a fiatal korosztály, mind a felnőtt olvasók nyugodtan kézbe vehetnek, hiszen mindenki talál benne a maga számára mondanivalót.


Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA te is megrendelheted! :)


Csillagos értékelés: 

Kedvenc idézetek:

"– Akik megcsalják az embert, csak egy jó seggberúgásból értenek.
– Bizony, ha megcsalnak, csakis a zéró tolerancia működik."
*
"LONDON
Egy nagyváros, ahol nyolcmillió ember lakik. Nyolcmillió élet. Nyolcmillió történet."
*
"– Jó, ha az embernek nyitva áll a szíve a szerelemre.
– Szerintem nálad az egyetlen dolog, ami nyitva áll, az a slicced."
*
"-  Sunny, a lányoknak soha nem lenne szabad bocsánatot kérniük az érzéseik miatt."
*
"Csodálatos érzés, hogy nem érdekel, mit gondolnak rólam az emberek. Bárcsak már évekkel előbb rájöttem volna."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése