R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában (#1 Az ártatlan)

1609 októberében Fabricius Flóra, a pozsonyi orvos lánya Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul.
Ám hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket, és a gyilkolástól sem riad vissza?
Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek.
Egyetlen emberre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki.


R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas írónő 17. század elején játszódó regénye kalandos, izgalmas, és vérfagyasztó történetet mesél el. Ahogy azt már megszokhattuk, írása nem nélkülözi a romantikát, a politikai cselszövést és a korhű történelmi háttér megjelenítését sem.


Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 448

❉❉❉


Nem vagyok egy olvasott ember a történelmi regények világában, de ezután a remek olvasmány után úgy érzem, hogy ezen sürgősen változtatnom kellene. 
Eddig még nem olvastam az írónőtől sem, de ennek a könyvnek az elolvasása után már nagyon örülök, amiért megismerkedhettem az írásával, ami remélem, hogy sokak körében sikeres lesz.

R. Kelényi Angelika lehengerlő művet alkotott! Már az elején beszippant magába a 17. századi stílus és világ, a történet során végig remekül meg is marad ez a hangulat. Az írónő fantasztikusan felépítette ezt a régi korszakot, amely tőlünk több évszázadra tehető. Imádtam az emberek, a táj, a ruhák, a társadalmi szokások és elvárások leírását, jó volt, hogy többet megtudhattunk ezekről a dolgokról is, ezáltal adva hiteles hátteret a történetünkhöz.

Szinte rögtön a dolgok közepébe vágunk, egy rövidke bevezető után beindulnak az izgalmak, egyre tisztább lesz a rejtély, amelyet Flóra szeretne megoldani. Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét, Dorottyát, ugyanis édesapja halála után nem maradt számára senki más a családjából. A nagyasszony udvarából szörnyű hírek érkeznek, és hamarosan Flóra is a saját bőrén tapasztalhatja a hátborzongató eseményeket. Újabb és újabb cselédlány tűnik el, néhány soha, néhány pedig holtan kerül elő, a föld alól. De vajon ki tesz ilyet, és miért?

Flóra személye nagyon közel került hozzám, megkedveltem a lányt, és sajnáltam is, amiért ilyen nehéz és szörnyű dolgokkal kellett szembenéznie. Mindenesetre tetszett, hogy ennyire bátor, talpraesett és okos is volt egyben, ez nagyon sokat adott a személyiségéhez.

Másik fontos szereplőnk, Lorenzo Mariani titokzatos, hős alakja is teljesen hozta a várt élményt, mindig vártam, mikor bukkan fel, és hogy mi fog történni kettejükkel. Tetszett a stílusa, hogy próbált poénkodni, de közben igyekezett óvni is a lányt, néha arrogáns volt, viszont nagyon kedvelhető. Külsőleg is elég vonzó a pasas, így hát kicsivel gyorsabban haladtam azokkal a részekkel, ahol ő is jelen volt. Az ő kiléte és a kettejük közötti halvány romantikus szál lassan bontakozik ki.

Ez azért is jó, mert az írónő kellően adagolta a részeket, mindig megfelelő volt a romantikus, a történelmi leírás, a borzongató részek. Aki fél a romantikus sztoriktól, vagy hogy a történelmi regény elveszíti a varázsát abban a pillanatban, amikor belép A férfi, akkor az nyugodtan vágjon bele ebbe a történetbe, mert itt nincs nyáladzás, sem túlerőltetés. Nagyon lassan bontakozik ki ez az apró kis románc, amely igazából nem is alakul ki teljes párkapcsolattá, hanem sejtelmes marad végig, a háttérben érzékeltetve a gyengédebb érzelmeket.

Egy magyar könyvben nagyon jó volt olvasni egy régi kori, magyar uralkodónőről. Báthory Erzsébet különleges alakja érdekes volt, örültem, hogy olvashatok róla, maga a karaktere is érdekfeszítő volt. Magam sem tudtam eldönteni, hogy mi is az ő szerepe a rejtélyekben, Flórával együtt agyaltam, hogy miért lehet köze a bonyodalmakhoz. 

Mindent összevetve nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, mert hatalmas olvasási élményt nyújtott a korhű történetábrázolás és szóhasználat, a gyönyörű írásmód, illetve ezek összessége.
Ajánlom mindenkinek, akik szeretik az izgalmas, krimis történeteket egy kis romantikával fűszerezve! :)

Még hadd említsem meg a káprázatos borítót! Mások is látták nálam olvasás közben, sokan megjegyezték, hogy milyen szép könyvem van, és érdeklődtek is róla. Szerintem is szemet gyönyörködtető, valamint ötletes ez a dupla borítós változat. Már csak ezért is megéri levenni a polcról! :)

Alig várom, hogy olvashassam a folytatást, és megtudhassam, milyen kalandokban vesz még Flóra és Mariani. Szerencsére már nem sokat kell rá várni :)

Nagyon-nagyon köszönöm a könyvet az írónőnek! Köszönet a dedikálásért is :)

A könyvet te is megrendelheted IDE KATTINVA! :)

Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"– Sose harcoljon az ember egy nővel, mert mindig alul marad.
– Látja, kegyelmed, ez egy nagyon bölcs gondolat – mosolyodtam el, és felnéztem rá."

*
"A lángolás nem múlik el, ha táplálják a tüzet, ha erős a szerelem, ha erős a sorsközösség."
*
"– Nem biztos, hogy amivel még nem találkoztunk, az nem is létezik."
*
"Ó, boldogok a tudatlanok, mert nem nehezedik rájuk a valóság terhe!"
*
"Persze utólag mindenki nagyon okos döntéseket képes hozni."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése