Top 10 Csütörtök (#11) - Könyvmoly problémák

Sziasztok! :)

Tudom, mostanában egy kicsit elhanyagoltam ezt a rovatot, ne haragudjatok, csak valahogy sosem úgy jött ki a lépés csütörtökön, hogy én meg tudjam alkotni a Top 10-es listákat. Na, de most egy kicsit másabb listát hoztam, amelyben a könyvmolyok általános és tipikus problémáit próbáltam összeszedni. Valószínűleg sokan magatokra ismertek majd egy-egy pontnál.
Lássuk, mik ezek!



10. Leeszed/leiszod a könyved
Azt hiszem, ez az egyik legkiakasztóbb dolog. Most mondhatnátok, hogy xy, te vagy a hibás, miért eszel/iszol olvasás közben. Mindenkivel megesett már, hogy nagyon izgi volt a könyv, nem tudtad letenni, és persze mindig akkor tudod meg, hogy nem kellett volna, amikor már megtörtént a baj. Amikor óvod, félted mindentől a könyvecskédet, akkor egy ártatlan pillanatban pont leesik a villádról a tészta és ráfröccsen a lapokra, vagy pont akkor cseppen le egy adag leves, ami szintén a papíron landol. Vagy ami még rosszabb, ha a bögréd mellé teszed a könyvet, és egy óvatlan mozdulattal felborítod a bögrét, és kiömlik a tartalma, egyenesen a könyvedre. A borító talán megvédi a nagyjától, de néhány lapocska foltos lesz. Utána hiába a törölgetés, az a folt már ott marad. A szívünk pedig majd megszakad.



9. Szamárfüles lesz/felválik a borító

Szintén az az eset, amikor óvod és félted a könyvet, mégis valahogyan felkunkorodik a borító sarka,
vagy éppen az átlátszó fólia elkezd leválni a borítóról. Ez általában a gyenge minőség jellemzője, de egy jobb minőségű nyomdából érkezett könyvnél is megesik. Van amikor utazás közben, a táskánkban sérül meg, de még akkor is megtörténhet, ha otthon olvassuk a könyvet. Sajnos ez is gyakran előfordul, és akkor is nagyon szomorúak vagyunk a könyv sorsa miatt.


8. Amikor elkaszálják a kedvenc sorozatod, és nem jön ki több rész magyarul


Nagyon nagyon bosszantó tud lenni, amikor találsz egy szuper sorozatot, amiből kiadnak pár részt,

utána pedig évekig nem is adnak ki folytatás, vagy épp kijelentik, hogy befejezték ezt a sorozatot, nem folytatják. Ami ekkor lejátszódik bennünk, az körülbelül egy több éve nyugvó vulkán kitöréséhez hasonlatos. Fortyogunk a dühtől, és mindent - mindenkit átkozunk, amiért ilyen kegyetlenek velünk. Persze néha érthető, ha nem túl népszerű a sorozat, vagy nem sokan veszik, de mégis nagyon igazságtalannak tartjuk, hogy pont a mi kedvencünket nem folytatják.
Ilyenkor célszerű eredeti nyelven olvasni a többrészes sorozatokat, de tudom, hogy sokaknak ez nehéz, és hosszadalmas lenne, de sajnos ez ellen mi nem tudunk mit tenni.

7. "Nincs mit olvasnom, nincs elég könyvem" szindróma


Nos, azt hiszem ezt a pontot nem igazán kell magyaráznom, mert mindenki úgy van vele, hogy hiába rogyadozik a polcunk a sok könyvtől, mindig jönnek az új megjelenések, a sorozat folytatások, a kedvenc írónknak az új könyve, aminek képtelenek vagyunk ellenállni, és muszáj megvennünk. Utána pedig azt vesszük észre, hogy nincs hely a polcon, és felhalmoztunk temérdek olvasatlan könyvet. Ilyenkor pedig a bőség zavarában nem tudjuk, mit olvassunk, melyikhez nyúljunk. Persze olyan könyv is van, ami évek óta a polcon van, de még csak elő sem vettük egyszer sem, mégis helye van a gyűjteményünkben. Ismerős, ugye?


6. "Hónap vége van, már nincs pénzem. *Bemegy a könyvesboltba* Óó, erre a könyvre szükségem van!" 

Igen, ez megint az a helyzet, amikor minden egyes fityingedet könyvekre költöd. Nem számít, ha a
hónap végén csak kenyér meg víz lesz a mindennapi táplálék beviteled, csak az a lényeg, hogy ha meglátsz egy könyvesboltot, nem tudsz ellenállni a vásárlásnak.
Sőt, legtöbb esetben nem is kell könyvesbolt, mert ha meglátod az internetes akciókat, akkor véletlenül összeszedsz néhány könyvet, és az ujjad véletlenül rászalad a Megrendelem gombra.
Upsz.
Ide tartozik még az, amikor már lassan egy új könyvespolcot is szerezned kell, mert egyszerűen nincs hova rakni a könyveid. Már mindent beborítanak. Az asztalt, az ágyat, a földet is, és minden helyiségben van egy-egy kupac.
De mégis nagyszerű érzés, amikor a vágyott könyv a birtokunkba kerül, mindig csodálhatjuk a polcunkon, és elönt minket a boldogság, ahogy arra gondolsz, "ő az enyém".



5. Amikor olvasás közben beleszeretsz a könyvbe, és a vége egy hatalmas függővég

Mostanában úgy vettem észre, hogy nagyon gyakoriak a függővégek(= cliffhanger). Előszeretettel kínoz minket a legtöbb író, hogy már egy trilógiát is olyan függővéggel fejezi be, hogy a falat kaparhatjuk addig, ameddig ki nem jön a folytatás, ami ugye ahogy az előbb beszéltük, akár évekbe is telhet. Mi ez, ha nem kegyetlenség?
Valahol azonban tényleg megdobja a könyv hangulatát és értékét egy szuper és ütős befejezés. Ilyenkor eléggé összezavarodunk, meglepődünk, megdöbbenünk, néha sírunk is, vagy épp dühöngünk. Az a jó, ha egy könyv érzéseket vált ki az emberből, nem? :D Azért csak óvatosan, ne dobáljuk a falnak a könyveinket!

4. Amikor az egyik szereplő oltári nagy hülyeségeket csinál/mond, és legszívesebben megvernéd

Jaj, ez nagyon vicces. Gyakori eset, hogy a főszereplő hölgy vagy férfi, de általában a lányokkal van
itt a gond, olyan balgaságokat csinálnak, vagy mondanak, ami miatt azonnal felszalad a pumpa és elönt a méreg. Amikor már minden jó lehetne, akkor elrontja, és újra jön a dráma. Hát nooormális?! Ilyenkor szoktuk mondani, hogy szívesen kiszakítanánk a lapok közül, és megrángatnánk, adnánk neki néhány atyai pofont, hogy észhez térjen a szereplő. De persze ha mi irányítanánk a történetet, és nem az írónő, akkor lehet nem lenne olyan élmény a könyv, mint amilyen valójában, néha pedig pont hogy ez rontja el a történetet.

3. Amikor meghal a kedvenc szereplőd


Érzelgősök, fel a kezekkel! Te is olyan vagy, hogy egy kis drámától már a padlón vagy, és folynak a könnyeid? Nos, akkor ne is beszéljünk arról, amikor az a szereplő hal meg, amelyikbe beleszerettünk, vagy aki közel került hozzánk. Ilyenkor is leginkább elhajítanád a könyvet, elégetnéd, kilőnéd az űrbe, hogy soha többé ne is lásd. Mert sok olyan könyv van, ami rendesen szétcincálja a lelkünket, mert úgy érezzük, hogy tényleg ismertük és hozzánk tartozott az a személy, akit az írónő nagyon cukin kinyírt.
 És az érzés: "Köszönjük! Most már nincs értelme az életünknek." :D




2. Amikor a könyvélményt elrontja a sok helyesírási hiba

Mi is lehetne annál nagyobb élményromboló, mint a sok hiba a könyvben? Persze a szerkesztők is
emberek, akik hibázhatnak, de amikor már tömegesen a szemünket szúrja ki egy-egy hiba, már nagyon fogjuk a fejünket, és mérgesek vagyunk. Ez fakadhat abból is, hogy a könyvmolyok "allergiásak" a helyesírásra, az apró szó- és szöveghibákra. Amikor a szereplő neve rosszul van írva, vagy összecserélik, vagy amikor egy oldalon már a tizedik rosszul írt szót olvasod. Hát, azért eléggé el tudja venni az olvasási kedvünket...

1. Amikor valaki elspoilerezi az aktuálisan olvasott könyved 

Azt hiszem ez a leg-leg-legidegesítőbb dolog a könyvmolyok életében. Nagyon bosszantó tud lenni, amikor a sok figyelmetlen ember véletlenül, vagy épp direkt kiírja ide vagy oda, hogy mi lesz a könyv vége, vagy mi lesz a nagy csattanó. Akarva-akaratlanul is belefuthatunk egy cselekményleírásos értékelésbe, amely pont az aktuális olvasmányunkat taglalja, és az értékelés írója csak simán leírja a könyv csattanóját. Ilyenkor teljesen összetörünk, és elmegy a kedvünk a könyv olvasásától. Teljesen érthető, nagyon kiakasztó, amikor mások ennyire tapintatlanok, hogy lelövik a poént, nem gondolva azokra, akik szeretnék élvezni és maguk felfedezni a könyvet. Meneküljön, aki elkövette ezt a hibát, mert támad a dühöngő tömeg! :D


Most ennyi problémát szedtem nektek össze, de biztosan van még sok, amiket nem soroltam fel. Ha neked is van ilyen problémád, nyugodtan oszd meg velünk kommentben! :) 

Remélem tetszett a bejegyzés, tartsatok velem továbbra is :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése