Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba (#1 Szállj a dallal!)

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?
Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?
A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?
Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.
Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…




Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 368
ISBN: 9789634571537
❉❉❉

Az író régebbi felkérésére kértem tőle ezt a kötetet is, a folytatásával együtt, szóval ez a második olvasmányom Tibitől, de valljuk be, teljesen elvarázsolt! Egy kicsit persze tartottam a könyvtől, hiszen elég nehéz ifjúságit írni, úgy hogy igazán jó legyen a "felnőtt" korosztály számára is, és szinte mindenkinek Leiner Laura jut eszébe az ifjúsági címkéről. Nos, most már Rácz-Stefán Tibor is nyugodtan odaállhat emellé a név mellé, hiszen joggal kiérdemelte! 
Rácz-Stefán Tibor és a Mikrofonpróba :)

Egy picit azonban elspoilereztem magamnak a Fogadj el! című könyvet (amely hamarosan extra
tartalommal, új borítóval érkezik Vörös Pöttyösként), hiszen abból két főszereplő srác is részese ennek a történetnek is, így akarva-akaratlanul megtudtam, hogy mi áll abban a könyvben. Szóval, ha még azt nem olvastátok, én ajánlanám, hogy azzal kezdjétek, de persze, anélkül is érthető ez a kötet, de mégis csak jobb, ha egészben látjátok a dolgokat. 

Hiteles, jól kidolgozott karakterek, mindenkit kellően megismerhettünk és szinte mindenkit azonnal a szívembe zártam! Hanna a "főszereplő", de igazából mindenkinek fontos szerepe van és az ő életük is több fejezetet felölel, amelyben Tibi kifejti, egyik tininek sem könnyű az élete. Emelem kalapom, amiért ilyen bátran elő merte venni a Magyarországon eléggé nem kedvelt sztereotípiákat, mint például a romaság, a homoszexualitás, a családon belüli erőszak, egy külföldi beilleszkedése a magyar társadalomba. Mindegyik téma más-más emberhez tartozik és mondhatnánk, hogy ebbe igazán beletörik valakinek a bicskája, ám az író egyszerűen tökéletes egyensúlyban tartott mindent.

Igazából nagyon szerettem, elejétől a végéig és semmibe nem tudok belekötni. Minden a helyén volt, örülök, hogy a zene központi szerepet kapott mindenki életében vagy így, vagy úgy, tényleg összehozza az embereket és segít túlélni a hétköznapokat. 

Tehát mindegyik karaktert megkedveltem; Hannát a könyvmolysága miatt, valamint hogy igenis ki mert állni önmagáért és a barátaiért; Xiara, Hanna szobatársa, aki kínai származása miatt igazán nehezen tudott beilleszkedni a magyar emberek közé, szíve a táncért repes; Máté, aki bunkósága ellenére egy imádni való srác, indítékai érhetőek, ám remélem képes lesz erőt venni magán a következő részben; Dávid, talán az ő sorsa a legnehezebb ebben a könyvben, hiszen egy tragédiát kell feldolgoznia (lásd: Fogadj el! című könyv); Áron, Dávid párja, aki igyekszik mindenben támogatni szerelmét, ám nem mindig könnyű önmagában és benne is tartani a lelket. 

Most már értem, mi volt mindenkinél a #teamMáté... nos, én is beállok a sorba ;) 

A hétköznapisága miatt válik egyedivé a történet. Mintha újra visszarepülhettem volna a gimibe egy remek társasággal, ahol átélhetem az új barátságok kialakulását, a versenyek izgalmát, a tanárok segítőkészségét és az első szerelem gyomorszorítóan édes pillanatait. 

Őszintén? Le vagyok nyűgözve. Olyan régóta szemezek Tibi könyveivel, eddig kimaradt és most már nagyon bánom! Nagyon örülök, amiért a sors egymás útjába sodort minket, amiért megismerhettem a munkásságát! Alig várom, hogy a többi könyvét is olvashassam, hiszen Tibi igazán ért ahhoz, hogyan kell egy olvasóhoz szólni és megigézni őket. 

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA máris megrendelheted! :)

Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Bár, okos dolog olyan emberrel barátkozni, aki megzavar olvasás közben?"
*
"Minden könyv érték, méltóképpen kell bánni velük."
*
"Mi van akkor, ha a szerelem nem elég? Amikor túl nagy terhet kell cipelnünk pár boldog pillanatért…
Megéri?"
*
"– Milyen gyökérség a telefonod kameráján keresztül nézni a koncertet, csak azért, hogy megmaradjon a felvétel… Meg sem élik a pillanatot, a zenét is leszarják. Csak az számít, hogy jó legyen a videó, és kibaszhassák Facebookra mutogatni, hogy itt voltak…"
*
"A barátságban vannak olyan dolgok, amiket csak egy kívülálló láthat kristálytisztán, különösen, ha elromlóban van a kapcsolat."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése