Leylah Attar: The Paper Swan - Papírhattyú

A szerelem nem halhat meg soha.

Azt mondják, 21 nap kell hozzá, hogy kialakuljon egy szokás. Ez hazugság! A lány 21 napig kitartott. A 22. napon pedig mindent megadott volna a halál nyugalmáért. Mert azon a bizonyos 22. napon rájött, hogy az ő megmenekülése a biztos halált jelenti vagy az apja, vagy a szerelme számára. A Papírhattyú komor, mégis szívet melengető szerelmi történet, tele nyersességgel, intrikával és feszültséggel.

Lenyűgöző mese szenvedélyről, veszteségről, megváltásról.








Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 376
Fordító: Kamper Gergely


❉❉❉


A csodálatos borító egy fantasztikus történetet takar, a fülszöveg megtévesztő, és az elején zavaros, azonban a könyv vége felé már rájössz, hogy mit is akar jelenteni. 

Olyan nehéz erről a könyvről spoilermentesen írni, hiszen ha véletlenül többet mondok a kelleténél, már le is lőttem jó néhány poént, ami nekem is hatalmas OMG pillanat volt az olvasás során. Nos, igyekszem felvázolni az értékelésemet nagy vonalakban, kevés történetmeséléssel.

A kezdés hatalmas "in medias res", egyből a sűrűjébe csapódunk bele, ugyanis úgy indul minden, hogy van egy főszereplő lányunk, Skye, akit elrabol egy ismeretlen férfi. Skye élete tökéletes, megvan mindene, ami csak kell egy boldog, fényűző élethez, épp ezért fogalma sincs, ki ez az idegen és milyen indok ragadta meg, ami miatt elrabolja őt. A fiatal nő arra eszmél, hogy a férfi yacthján van, és éppen a nyílt vízen hajóznak, talán egyenesen a halál torkába.

Az a baj, ennél többet nem igazán mondhatok, mert azzal megfosztanálak titeket a könyvélménytől. Ezt a könyvet olvasni kell. 



A gyengédség és a durvaság egyvelegéből megszületett egy csodálatosan felépített, izgalmas, romantikus történet. Ritkán olvasunk ilyen egyedi, tényleg, semmihez sem hasonlítható könyvet, ami ráadásul egykötetes, tehát az írónő teljesen lezár, megmagyaráz mindent. 

A történet eléggé összetett, és megdöbbentő, mert az elején még fogalmunk sincs, hogy mi van, a könyv közepe felé kezd összeállni a kép, de még akkor sem teljesen, utána pedig jön a hatalmas katarzis, ami szerelem képében ölt formát. 

Sokaknak az volt a problémája, hogy a főszereplő férfi milyen éles váltáson ment keresztül. Értem, hogy mi nem tetszett nekik, ugyanakkor érthető, hogy miért változott meg. És nekem ez nagyon átjött, szinte odáig voltam ezért a pasasért.

A könyv több részből áll, váltakozik a szemszög és az írásmód is, hogy jobban megértsük a szálakat, amelyeket az írónő zseniálisan mozgat és csavargat, hogy még izgalmasabb legyen a történet. 23 évet ölel fel a regény cselekménye, elejétől a végéig, ezért hatalmas hangsúly helyezkedik a múltra, még nagyobb a jelenre, és állandóan érezzük, hogy ott motoszkál ezek közös hatása a jövőre tekintve. 

A szerelem mellett fontos szerepet kap még a család, a bosszúvágy, a hatalom, élet és halál. Kiemelném még, hogy a szereplők nagyon élethűek, nem az a tipikus szőke herceg és Hamupipőke meséje, nem, épphogy nagyon is valóságosak, hiszen annyira érződik rajtuk, hogy az élet megpróbáltatásai és váratlan fordulatai formálták őket azzá, amik ők most. 

A szerelmi szál nagyon tetszett, nem volt erőltetett, sőt, természetesnek vettem, és nagyon örültem neki. Olvadoztam az erotikusabb és érzékibb részeknél, szörnyülködtem a fájdalmasabb pontoknál. 

Hogy kinek ajánlanám? Mindenkinek. Ne ítéljétek el a könyvet a fülszöveg és a kezdeti brutalitás és sokk miatt, mert a végére magából a könyv lapjaiból is egy gyönyörű hattyú formálódik.
Ajánlom a romantika és az izgalom kedvelőinek, azoknak, akik tényleg egy szépen megírt, nem mindennapi történetre vágynak. 



Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:


"A remény gyenge pillér. Nem mindig bírja el a valóság súlyát."
*
*"Nem mindig akkor kapjuk meg a kincset, ha kitartunk valami mellett. Néha akkor történik meg a varázslat, ha elengedjük, amit kell."
*
*"Akár igent mondasz, akár nemet, mindig te leszel nekem az örökkévalóság."
*
*"Mert ha szeretünk valakit, mindig ott van bennünk, és a legsötétebb pillanatokban is rátalálhatunk a világosságára. Minél mélyebb a szeretet, annál fényesebben ragyog."
*
*"Nincsenek jófiúk meg rosszfiúk. Mindenkinek megvannak a maga indokai."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése